Informatie over uw opname op het Dagcentrum.

Contact en afspraak

Uw arts heeft met u besproken dat u wordt opgenomen in het Dagcentrum AMC. Dit is een afdeling van het ziekenhuis waar patiënten hooguit een dag blijven. Langer is niet nodig voor de ingreep of behandeling die u krijgt. De meeste patiënten komen hier voor een kleine operatie, een behandeling met medicijnen of een onderzoek dat kort duurt.

Wat kan ik verwachten?

U heeft op de polikliniek een brief meegekregen waarin de dag van uw behandeling vermeld staat. De dag voor de opname wordt u door een verpleegkundige van het Dagcentrum gebeld tussen 14:00 en 16:00 uur. U hoort dan hoe laat u de volgende dag verwacht wordt en krijgt wat instructies mee over onder andere het nuchter beleid en dingen die u moet meenemen. Op het Dagcentrum wordt met een operatieschema gewerkt, dus u moet op tijd aanwezig zijn. Het kan voorkomen dat u moet wachten als het operatieschema uitloopt. Ook kan er een operatie uitvallen waardoor u eerder aan de beurt bent.
U kunt zich op de afgesproken dag en tijd bij het Dagcentrum melden, op D0. Dit ligt niet ver van de hoofdingang bij A0. U komt uit de draaideuren of van de roltrap u moet dan rechtsaf, voor de balie langs, de gang in. U komt dan bij het polikliniekengebouw waar u linksaf kunt slaan richting het Voetenplein (Albert Heijn, Starbucks etc.). Vlak voor het plein vindt u aan de rechterzijde de ingang van het Dagcentrum. Vanaf de hoofdingang kunt u ook de borden volgen waarop Dagcentrum staat aangegeven. U moet zich dan melden bij de balie, het kan zijn dat u even moet wachten tot een verpleegkundige u komt ophalen uit de wachtkamer.

U moet opgehaald worden door een volwassene die u thuisbrengt en tot 24 uur na de ingreep moet er iemand bij u zijn die u opvangt.

Opnamegesprek

Op het Dagcentrum wordt u wegwijs gemaakt door een verpleegkundige. Vervolgens heeft u een opnamegesprek. In een opnamegesprek komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de medewerkers die u verzorgen en behandelen. De begeleider mag bij u blijven totdat u gehaald wordt voor de ingreep.

Afhankelijk van de ingreep die ze bij u gaan doen, kan het zijn dat u een infuus krijgt of dat er bijvoorbeeld een bloedsuiker gemeten moet worden. Wat er bij u moet gebeuren zal de verpleegkundige met u doornemen.

Richting operatie- of behandelkamer

Zodra u aan de beurt bent zal u door de verpleegkundige naar de operatie- of behandelkamer gebracht worden. Daar mag u overstappen van het bed naar de operatietafel. De operatiekamer is een grote ruimte met veel apparatuur en mensen waaronder de collega’s van de anesthesie, de operateur(s) en operatieassistenten.

De anesthesist zal u vertellen wat er verder gaat gebeuren. U wordt onder andere aangesloten aan de bewakingsmonitor waarop we uw bloeddruk, hartslag en ademhaling in de gaten kunnen houden. Afhankelijk van de operatie/behandeling krijgt u algehele narcose, sedatie, een perifeer zenuwblok of een spinaalblok. Dit wordt met u besproken enkele dagen voor de behandeling/operatie door iemand van de anesthesie, dit kan ook telefonisch zijn. U kunt hieronder informatie vinden over het soort anesthesie die bij u van toepassing is.

Na de operatie/behandeling

Na de operatie of behandeling komt u op de uitslaapkamer, ook wel de verkoever genoemd. U zult hier opgevangen worden door een verkoever-verpleegkundige. Op de verkoever ligt u nog aan de bewakingsmonitor waardoor er een aantal draden om u heen liggen. Een belangrijke doelstelling op de verkoever is comfort waarbij veel aandacht is voor pijnstilling. We zullen u vragen uw pijn te scoren met een cijfer van nul tot tien. Hierbij is nul geen pijn en 10 de ergst denkbare pijn. Afhankelijk van het cijfer dat u geeft, kunt u extra pijnstilling krijgen.

Bij de meeste operaties/behandelingen is een kort verblijf op de verkoever voldoende. Wanneer de verpleegkundige van de verkoever u voldoende wakker vindt en uw pijn onder controle is komt u terug naar het Dagcentrum. Hier krijgt u wat eten en drinken aangeboden en kunt u nog even rustig bijkomen. Op het Dagcentrum zal ook de dokter nog langskomen om u te informeren over hoe de operatie/behandeling gegaan is en over eventuele leefregels.

Zodra u naar huis mag zal de verpleegkundige uw infuus eruit halen en krijgt u een ontslagsamenvatting mee met o.a. telefoonnummers die u kunt bellen bij vragen en/of problemen en in geval van spoed, de leefregels en hoe u de eventuele voorgeschreven pijnstillers moet gebruiken.

U moet opgehaald worden door een volwassene die u thuisbrengt en tot 24 uur na de ingreep moet er iemand bij u zijn die u opvangt.

Dag na de operatie/behandeling

De dag na uw opname op het Dagcentrum wordt u gebeld door een verpleegkundige van het Dagcentrum om te vragen hoe het met u gaat en hoe u de opname ervaren heeft. Als u eerder vragen heeft kunt u natuurlijk altijd zelf bellen.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan een behandeling in het Dagcentrum. U:

 • of uw begeleider kan zich in het Nederlands of Engels verstaanbaar maken;
 • bent telefonisch bereikbaar;
 • nagellak en make-up dienen voor de ingreep verwijderd te zijn;
 • bent nuchter, zoals hieronder beschreven.
 • wordt opgehaald door een volwassene met auto, of u heeft begeleiding door een volwassene als u met taxi naar huis gaat;
 • gaat niet met het openbaar vervoer naar huis;
 • heeft goede opvang na de operatie, gedurende 24 uur.

Heeft u vlak voor de ingreep last van griep, corona of andere gezondheidsklachten? Neem dan contact met ons op.

Het is handig voor uw opname op het Dagcentrum alvast paracetamol en ibuprofen in huis te halen voor het geval dat u dit als pijnstilling na de operatie/behandeling mag gebruiken.

Nuchter beleid volwassen

 • Tot 6 uur voor aankomt op het dagcentrum niet meer eten.
 • Tot 2 uur voor aankomt op het dagcentrum alleen nog helder drinken (water, thee, limonade). Absoluut geen melk of melkproducten drinken!
 • Eigen medicatie innemen als niet anders besproken met anesthesist, neem ook uw eigen medicatielijst en medicatie mee.
 • Laat waardevolle spullen thuis en doe nagellak, make-up en sieraden thuis alvast af.

Bezoek

U kunt geen bezoek ontvangen op het Dagcentrum.

Het Dagcentrum behandelt ook kinderen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Dagcentrum Kinderen.

Dagcentrum AMC: 020 – 566 4458 (voor vragen vooraf over de opname).