Wat is contrastechoscopie met gel?
Contrastechoscopie met gel (in het Engels: gel infusion sonohysterography, afgekort GIS) is een simpele manier om poliepen, vleesbomen, vormafwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig (vaginaal) echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door gel in de baarmoederholte in te brengen. Gel is op een echo zwart, weefsel in en rond de baarmoederholte is grijs. Zo is het mogelijk de vorm en de inhoud van de baarmoederholte goed te onderzoeken.
Een variant is de schuimecho. Een schuimecho is een echo met gel om te kijken of uw eileiders doorgankelijk zijn. Door vooraf kleine luchtbelletjes in de gel te maken is de gel juist goed zichtbaar (wit) als het via de baarmoederholte door de eileiders loopt.
Deze folder beschrijft de gang van zaken bij de GIS of de schuimecho.
Waar vindt de GIS plaats en wie voert het onderzoek uit?
De GIS vindt plaats in het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde (CVV) en wordt uitgevoerd door een gynaecoloog in opleiding.
Wat zijn de risico’s?
- Infectie.
Tijdens de echo mag u geen Chlamydia hebben omdat u dan kans hebt op een eileiderontsteking. Als u er niet zeker van bent dat u geen Chlamydia heeft, neem dan contact op. U krijgt een formulier om een Chlamydiakweek uit de urine af te nemen. De uitslag duurt minimaal 1 week. Als er bij u antistoffen tegen Chlamydia in het bloed (ook wel CAT genoemd) zijn gevonden, dan wordt routinematig een bacteriekweek van de baarmoedermond of urine afgenomen. De uitslag van de kweek moet goed zijn. - Allergische reactie op jodium.
Als u allergisch bent voor jodium moet u dat direct doorgeven bij de planning van de afspraak.
Hoe spreekt u een GIS af?
Per telefoon of mail geeft u de volgende gegevens aan ons door:
- De vermelding dat het om een GIS of een schuimecho gaat;
- Uw patiëntnummer;
- De eerste dag van uw laatste menstruatie.
De GIS wordt afhankelijk van uw menstruele cyclus afgesproken. Dit is van groot belang, omdat u niet zwanger mag zijn als de GIS gemaakt wordt. Een beginnende zwangerschap kan namelijk door het spuiten van de gel worden verstoord. Ook mag het onderzoek niet plaatsvinden tijdens bloedverlies. Het ideale moment om de GIS te maken is dus als de menstruatie voorbij is, maar nog vóór de eisprong heeft plaatsgevonden. In overleg kunt u de anticonceptiepil starten om de planning te vereenvoudigen.
Wat moet u doen voorafgaand aan de GIS?
- Verliest u nog enkele druppels menstruatiebloed? Dit is niet erg, u hoeft ons hiervoor niet te bellen. Als u nog echt menstrueert, kan het onderzoek niet doorgaan. Neemt u dan direct contact op (zie onder).
- Het onderzoek verloopt vlot als u een vrij volle blaas hebt, tenzij anders met u is afgesproken.
- Vergeet niet uw A,sterdam UMC-patiëntenpas mee te nemen.
Hoe vindt de GIS plaats?
De gynaecoloog in opleiding haalt u op uit de wachtkamer en vertelt u wat er gaat gebeuren.
|
Bij een GIS ligt u op een gynaecologische stoel met uw benen in beensteunen. De gynaecoloog in opleiding maakt eerst een vaginale echo en brengt daarna een speculum (spreider) in de vagina (schede). Na ontsmetting van de baarmoedermond wordt een dun slangetje (katheter) door de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. Het speculum wordt weer weggehaald. Vervolgens maakt men opnieuw een vaginale echo. Terwijl via de katheter gel in de baarmoeder gespoten wordt, is op de monitor zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met gel vult. U kunt zelf meekijken. Het inspuiten van de gel veroorzaakt soms een lichte menstruatie-achtige pijn.
Na afloop kleedt u zich direct aan. Wij adviseren u een maandverband te gebruiken omdat er meestal wat gel of jodium uit de vagina lekt. Eventueel kunt u een washandje gebruiken om u te verschonen. Beiden liggen voor u klaar in het kleedhokje op de echokamer.
Vervolgens neemt de arts de uitslag met u door. Als het onderzoek niet lukte of onvoldoende informatie opleverde dan adviseert de arts een ander type onderzoek. Dit wordt met u besproken.
Na de GIS
Na de GIS kunt u 1 of 2 dagen lichte pijn in de onderbuik houden. U kunt zo nodig een pijnstiller nemen (paracetamol). Er kan ook sprake zijn van wat afscheiding of gering bloedverlies.
Uitslag van het onderzoek
Na het onderzoek worden de foto’s beoordeeld en samen met uw andere uitslagen besproken binnen het team van artsen. Na deze bespreking ontvangt u een brief van ons met een vervolgafspraak.
Vragen
Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, tel. 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur). U kunt ons ook een e-mail sturen (cvv@amc.nl). Vermeld altijd uw (meisjes) naam, initialen, patiëntnummer en geboortedatum.
Contact in geval van klachten
Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde is tussen 9.00 en 11.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur telefonisch bereikbaar (tel. 020-5664287).
Tussen 11.00 en 14.00 uur kunt u in geval van spoed via de centrale van Amsterdam UMC, locatie AMC (tel. 020-5669111) het dienstsein van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde bereiken.
In het weekend en buiten de openingsuren van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde neemt u contact op met de dienstdoende gynaecoloog van Amsterdam UMC (via de SpoedEisende Hulp Vrouwenziekten, SEHV, tel. 020-5661500) of met de lokale gynaecoloog die u verwezen heeft.