U bent patiënt bij de afdeling Urologie van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Amsterdam UMC is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen zelfstandig spreekuren en assisteren bij operaties. Hierdoor kan het voorkomen dat u een afspraak heeft bij uw uroloog en een andere dokter aantreft. Dit is een assistent in opleiding tot specialist (AIOS). Hij of zij werkt zelfstandig, maar altijd onder verantwoordelijkheid van uw uroloog. Als u er prijs op stelt uw eigen uroloog te spreken, kunt u dit aangeven als u een afspraak maakt. Indien mogelijk proberen wij met uw wens rekening te houden.

Vasectomie is sterilisatie bij de man. Sterilisatie is onomkeerbaar (onherroepelijk). Bij sterilisatie is de kans op succes heel erg groot, maar geen honderd procent. Er is een kleine kans (minder dan 1%) dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien, waardoor er opnieuw vruchtbaarheid ontstaat.

Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschap te voorkomen, zoals de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje of sterilisatie.

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan.

Sterilisatie is een veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een eenvoudige ingreep die geen invloed heeft op uw seksueel functioneren.

Tijdens de sterilisatie worden de zaadleiders afgesloten, waardoor de zaadcellen het zaadvocht niet meer kunnen bereiken.

Bij geslachtsgemeenschap zal zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen, waardoor geen bevruchting kan plaatsvinden.

Figuur I: sterilisatie bij de man

Het is een poliklinische ingreep.

Uw voorbereidingen voor de sterilisatie

  • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrom of Marcoumar), dan zal deze medicatie in overleg met uw behandelend arts enige dagen voor de sterilisatie worden gestopt.
  • Als u werkt, adviseren wij u niet te werken op de dag van de ingreep.
  • U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.
  • Voor de ingreep moet u de balzak helemaal scheren.
  • Neemt u een strakke onderbroek of zwembroek mee naar het ziekenhuis.
  • Regel vervoer naar huis.

De sterilisatie

De sterilisatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd op de polikliniek. Na het desinfecteren van de balzak, krijgt u 1 of 2 injecties in de huid van de balzak. Daarna maakt uw behandelend arts in de verdoofde huid 1 of 2 kleine sneetjes waarbij hij/zij de zaadleiders vrijmaakt. De beide zaadleiders worden doorgesneden en er wordt een stukje uit verwijderd. Het buitenste uiteinde wordt afgebonden met hechtmateriaal. Dit kan een trekkend, pijnlijk gevoel in de buik geven. Hierna worden zo nodig de wondjes weer gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. De hechtingen lossen na ongeveer 2 weken op en hoeven dus niet te worden verwijderd.

De ingreep duurt 15 tot 20 minuten.

Na de sterilisatie

  • Om nabloeding te voorkomen, kunt u het de rest van de dag het beste rustig aan doen.
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en de liezen pijnlijk worden. Hiervoor kunt u een pijnstiller innemen. Paracetamol maximaal 4 tot 8 tabletten van 500 mg per dag.
  • Geadviseerd wordt tot 5 dagen na de sterilisatie een strakke onderbroek of zwembroek te dragen.
  • U mag 24 uur niet douchen en 5 dagen niet in bad.
  • De dag na de sterilisatie kunt u in het algemeen uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken.
  • Zware werkzaamheden of contactsporten kunt u de eerste dagen na de sterilisatie beter vermijden.
  • Het wordt afgeraden om de eerste 5 dagen na de sterilisatie geslachtsgemeenschap te hebben.

Bijwerkingen na de sterilisatie

De volgende bijwerkingen kunnen na de sterilisatie ontstaan:

  • De balzak en de penis kunnen blauw worden.
  • Uit de wondjes kan bloed- of vochtvocht komen. Dit gaat vanzelf over.
  • Bij 20-30% van de mannen ontstaat direct na de operatie een zeurende, wat stekende, uitstralende pijn in de zaadbal. Dit kan 3 maanden duren. Bij 1 op de 20 mannen wordt de pijn chronisch.
  • Bij ongeveer 1 op de 25 mannen treedt een nabloeding of wondinfectie op.


Waarschuw uw behandelend arts als:

  • u koorts krijgt (boven de 38.5°C),
  • er een sterke zwelling van de balzak optreedt,
  • het wondje blijft bloeden,
  • u veel pijn houdt.

Vruchtbaarheid

Na de sterilisatie bent u niet meteen onvruchtbaar! De eerste maanden komen bij een zaadlozing nog zaadcellen vrij. Pas na 3 maanden en voldoende zaadlozingen (ongeveer 20) zijn meestal geen zaadcellen meer aanwezig in het zaadvocht. Na drie maanden wordt een zaadmonster onderzocht in het laboratorium. Dit onderzoek is essentieel om het resultaat (onvruchtbaarheid) van de ingreep te kunnen vaststellen. Hiervoor krijgt u van uw behandelend arts een potje mee, waarin u al het sperma moet opvangen. Het potje met het zaadmonster levert u binnen 2 uur in op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 8:15 en 10:30 uur in gebouw Zuid, Amstelveenseweg 601. Zie plattegrond hieronder.

Op een daarvoor afgesproken dag ontvangt u telefonisch de uitslag.

Informatie

Als u zich ongerust maakt of vragen heeft over diagnose, onderzoek of behandeling, kunt u telefonisch contact opnemen met het verpleegkundig spreekuur van de afdeling Urologie via (020) 444 0229.

Het verpleegkundig spreekuur is van maandag tot en met donderdag van 08:00 uur tot 09:00 en van 13:00 tot 14:00 uur, vrijdag van 08:00 tot 10.00 uur.

Voor spoedeisende zaken, kunt u het ziekenhuis bereiken:

  • tijdens kantooruren, via de polikliniek urologie op nummer (020) 444 1103;
  • buiten deze tijden kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (020) 444 4444 en vragen naar de dienstdoende uroloog.

Daarnaast kunt u terecht op de website www.vumc.nl en dan doorklikken naar urologie.

Tot slot

Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts.

Toestemming

Ik heb voldoende tijd gehad om over de behandeling na te denken, ik heb mijn vragen kunnen stellen en ik ben op de hoogte van de voordelen en de risico’s van de behandeling. Ik ga akkoord met de sterilisatie en de controle van mijn zaadmonster na de ingreep.


Naam patiënt


Handtekening


Plaats


Datum


Naam uroloog


Handtekening

Plaats

Datum