Om een indruk te hebben van hoe u plast heeft u een afspraak voor een uroflowmetrie (urinestraal meting) onderzoek bij de polikliniek Urologie op G4 in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. In deze folder leggen wij u de gang van zaken uit. De reden voor een uroflowmetrie onderzoek is dat uw arts, om een goede diagnose te kunnen stellen, graag wil weten hoe uw plaspatroon eruit ziet. Het uroflowmetrie onderzoek wordt uitgevoerd op een speciaal toilet. Dit toilet registreert de urinestraal op de hoeveelheid urine, de snelheid en de duur van het plassen. Deze gegevens worden in uw patiëntendossier vastgelegd.

Hoe is de voorbereiding van de uroflowmetrie?

Het is de bedoeling dat u met een voor u goed gevulde blaas komt, zodat er voldoende urine in uw blaas zit om een flinke plas te doen. Dit betekent niet dat u zo’n volle blaas moet hebben dat u op springen staat. Als u van ver komt is het raadzaam om zo’n 60 minuten eerder te komen en in het ziekenhuis te drinken (normaal gesproken is het drinken van ongeveer 500 tot 750 milliliter in 30-45 minuten voldoende).

Het is zinvol om de dagen voor het onderzoek erop te letten om de hoeveel tijd u moet plassen en of u dan een flinke plas doet. Voor mannen is het raadzaam om zittend te plassen zodat de blaas zich wat makkelijker kan legen.

Mocht uw behandelend arts een vochtbeperking hebben voorgeschreven, dan moet u zich hieraan houden.


Als u zich aangemeld heeft bij de balie op G4 en u voelt dat u goede aandrang heeft voor de test dan meldt u zich bij de verpleegkundige op hun kamer zodat zij u verder kunnen helpen. Zij zullen u dan naar het uroflowtoilet brengen en nogmaals uitleggen wat u moet doen om een goede registratie te verkrijgen.

  • Gaat u rustig op de toiletpot zitten (voor mannen: staand plassen kan ook, maar liever zittend).
  • Graag in één keer goed uitplassen.
  • Geen ontlasting, toiletpapier, zakdoekjes, tampons, verband, kauwgom, handschoenen, scherpe harde voorwerpen etc. in de toiletpot gooien! Het registratiesysteem gaat dan kapot!

S.V.P. al deze materialen in de afvalbak deponeren!

Als u klaar bent spoelt het uroflowtoilet vanzelf door. U hoeft nergens op te drukken! Als u uitgeplast bent, meldt u zich weer bij de verpleging. Meestal zal na afloop van het onderzoek nog een uitwendige echografie (geluidsonderzoek) van uw onderbuik worden gemaakt om te bepalen of uw blaas leeg is. Als er nog urine in uw blaas is achter gebleven dan wordt de hoeveelheid bepaald.

De uroloog zal vervolgens de resultaten met u bespreken.

Heeft u nog vragen?

Mochten er nog vragen zijn over dit onderzoek, dan kunt u op werkdagen tussen 9:00 en 16:00 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie. Voor medisch inhoudelijk vragen kunt u bellen tussen 08:30-09:30 uur en tussen 13:00-14:00 uur. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 020-444 11 00. Polikliniek Urologie is vanaf 08:15 uur geopend.