Onlangs bent u in Amsterdam UMC geopereerd aan uw blaas waarbij weefsel uit de blaas is weggenomen; een transurethrale resectie van een tumor (TUR-T). Veel patiënten hebben een voorspoedige herstelperiode na hun operatie. Toch willen we u graag informeren over problemen die kunnen voorkomen direct na de operatie of als u weer thuis bent. In deze folder wordt ook beschreven wat u moet doen als u thuis vragen heeft of als er problemen zijn.

Veelvoorkomende problemen na een operatie kunnen zijn

  • Bloed plassen
    Dit komt regelmatig voor, kan komen en gaan en is meestal onschuldig. In de blaas bestaat immers een wond en deze kan wat (na)bloeden. Het is met name belangrijk te voorkomen dat er bloedstolseltjes ontstaan, hiervoor moet u goed(blijven) drinken. Als het bloed plassen blijft aanhouden, neem dan direct contact op met het ziekenhuis.
  • Plasklachten
    Sommige patiënten beschrijven pijn bij het plassen, een branderig gevoel, sneller aandrang of vaker te moeten plassen. Dit is een vaak gehoord probleem en verdwijnt meestal vanzelf in de loop van de dagen. Blijven de klachten in die mate dat een bezoek aan de polikliniek urologie niet kan worden afgewacht, neem dan contact op met het ziekenhuis.
  • Niet meer kunnen plassen
    Dit komt zelden voor en voelt heel bedreigend. Door bloedstolsels in de blaas of door zwelling van de geopereerde weefsels kan het soms voorkomen dat de plasbuis niet meer goed genoeg opengaat. Kunt u amper of niet plassen en heeft u constant aandrang, neem dan direct contact op met het ziekenhuis.
  • Koorts
    Wanneer u een temperatuur meet van meer dan 38,5°C, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.

Sommige patiënten beschrijven de eerste twee weken na de operatie een of meer van bovenstaande klachten. Toch kunt u de meeste alledaagse bezigheden weer oppakken. We raden aan de eerste zes weken na de operatie het thuis rustig aan te doen. Voorkom zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) of sporten. Autorijden kan vaak wel, fietsen vaak ook. Als u klachten ervaart die niet in deze folder zijn vermeld of die u als ernstig ervaart, of als u andere vragen heeft, neem dan contact op via onderstaand telefoonnummer.

Bij ontslag

Check of u:

  • een recept voor medicatie tegen pijn of blaaskrampen heeft meegekregen;
  • een afspraak heeft gekregen voor een datum en tijd voor controle op de polikliniek. Op de polikliniek krijgt u de uitslag van het weefsel (zeven tot tien dagen na de operatie);
  • al uw vragen heeft kunnen stellen en deze zijn beantwoord.

Contact

We hebben liever dat u wanneer er thuis problemen zijn, contact opneemt met het ziekenhuis, in plaats van met uw huisarts. U heeft na uw operatie soms heel specifieke zorg nodig die het beste in het ziekenhuis geleverd kan worden.
U kunt dan contact opnemen met:

  • Polikliniek Urologie, voor afspraken
    020 - 444 1103 tussen 08.00 en 16.00 uur
  • Polikliniek Urologie, verpleegkundige voor medische vragen
    020 - 444 0229 tussen 9.00 en 10.00 uur en 13.00-14.00 uur
  • Verpleegafdeling Urologie 4B, locatie VUmc
    020 - 444 2240
  • Afdeling Eerste Hulp, locatie VUmc
    020 - 444 3636 (er wordt contact opgenomen met de uroloog die dienst heeft)