U bent patiënt bij de afdeling Urologie van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Dit is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen zelfstandig spreekuren en assisteren bij operaties. Hierdoor kan het voorkomen dat u een afspraak heeft bij uw uroloog en een andere dokter aantreft. Dit is een arts in opleiding tot specialist (AIOS). Hij of zij werkt zelfstandig, maar altijd onder verantwoordelijkheid van uw uroloog. Als u liever uw eigen uroloog spreekt, kunt u dit aangeven als u een afspraak maakt. Wij proberen met uw wens rekening te houden.U heeft een afspraak voor een cystoscopie. Dit is een onderzoek van de plasbuis en de urineblaas met een cystoscoop of blaaskijker. Het onderzoek wordt meestal gedaan als u last heeft van plasproblemen, bloedverlies via de urine of van ongewild urineverlies. Via dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen of ziekten worden vastgesteld.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een zogenoemde cystoscoop. Dit is een buisje of een slangetje met een klein cameraatje en een lichtje. De cystoscoop is zo dun, dat hij gemakkelijk in een normale plasbuis van een man of vrouw past. Met behulp van watertoevoer brengt de uroloog het apparaatje in de plasbuis. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Voor het onderzoek

  • U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen.
  • Zorg wel dat uw blaas enigszins gevuld is, zodat tijdens het onderzoek zo nodig nog urine kan worden opgevangen.
  • Het is raadzaam uw arts of de verpleegkundige zo snel mogelijk te bellen/ waarschuwen als u:
  • - zwanger bent;
  • - een hartklepprothese (kunstklep) heeft.

Cystoscopie man Cystoscopie vrouw

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek is naast de arts ook altijd een verpleegkundige aanwezig.

  1. De verpleegkundige vraagt u uw onderlichaam te ontbloten in de kleedkamer.
  2. Daarna vraagt de verpleegkundige u goed uit te plassen in het toilet in de kleedkamer. Soms zal de verpleegkundige u vragen de urine op te vangen in een speciale urinebeker.
  3. U gaat vervolgens op een onderzoekstafel liggen met uw knieën omhoog en uw benen uit elkaar in beensteunen.
  4. Uw penis of vagina wordt gereinigd met een desinfecterende vloeistof.
  5. Om te zorgen dat de cystoscoop gemakkelijk naar binnen kan en geen pijn veroorzaakt, wordt een gelei in de plasbuis gespoten.
  6. Daarna brengt de arts de cystoscoop door uw plasbuis naar binnen.
  7. Via de cystoscoop laat de arts langzaam een steriele vloeistof in uw blaas lopen totdat uw blaas gevuld is. Dit is nodig om de blaas op een beeldscherm te kunnen bekijken. Als u aandrang krijgt tot plassen, zegt u dat dan.
  8. Tijdens de cystoscopie kunt u meekijken als u dat wilt.
  9. Als de arts uw blaas en plasbuis goed heeft bekeken, wordt de blaas via de cystoscoop geleegd of zal de arts u vragen in het toilet uit te plassen.
  10. Tenslotte voert de arts een inwendig onderzoek uit waarbij bij vrouwen de vagina en bij mannen de endeldarm en prostaat worden afgetast.

Na het onderzoek

  • U kunt na het onderzoek meteen naar huis of naar de zorgeenheid.
  • De eerste uren na het onderzoek kunt u bij het plassen een branderig gevoel hebben. Als het branderige gevoel een aantal dagen aanhoudt kunt u een blaasontsteking hebben. Neemt u in dat geval contact op met uw huisarts voor behandeling.
  • De eerste uren na het onderzoek kan er ook wat bloed in de urine zitten. Dit is normaal, maar u kunt er wel van schrikken. Want een druppel bloed in uw urine ziet eruit alsof u puur bloed plast. Dit is nooit het geval. Bloedverlies na een cystoscopie is altijd onschuldig en verdwijnt meestal binnen een dag.
  • Het is verstandig veel te drinken na het onderzoek. Dit bevordert het herstel van de blaas en de plasbuis. Eventuele bloedstolseltjes kunnen ook gemakkelijker worden uitgeplast.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Meestal zal uw arts meteen na afloop van het onderzoek de uitslag geven. U kunt dan ook uw vragen stellen.

Veelgestelde vragen

Is het onderzoek pijnlijk? Nee, het onderzoek is niet pijnlijk. Het inwendig onderzoek kan wel gevoelig zijn.

Kan ik na het onderzoek weer alles doen? Ja, u kunt zonder beperkingen functioneren.

Informatie

Als u zich ongerust maakt of vragen heeft over diagnose, onderzoek of behandeling, kunt u telefonisch contact opnemen met het verpleegkundig spreekuur van de afdeling Urologie via (020) 444 0229. Dit spreekuur is van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 9:30 uur.

Voor spoedeisende zaken kunt u het ziekenhuis bereiken:

  • tijdens kantooruren, via de polikliniek Urologie op nummer (020) 444 1103;
  • buiten deze tijden kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (020) 444 4444 en vragen naar de dienstdoende uroloog.

Meer informatie via onze website: www.VUmc.nl/urologie

Tot slot

Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het

gesprek met uw behandelend arts.