In deze tekst leest u wanneer, waar en hoe er in de blaas gekeken wordt. Ook leest u iets over de mogelijke bijwerkingen en over hoe te handelen na het onderzoek.

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een kijkonderzoek in de blaas, uitgevoerd met een flexibele cystoscoop. Dit is een dun, buigzaam instrument met een digitale chip op de tip van de scoop, waarmee een scherpe afbeelding van de plasbuis en de blaas verkregen wordt. De beelden worden op een monitor afgebeeld en u kunt dus tijdens het onderzoek meekijken.

Met een cystoscoop kan de arts ook een stukje weefsel (biopt) weghalen uit de blaaswand voor onderzoek of een inwendige catheter (JJ catheter) verwijderen of inbrengen.

Wanneer doen we een cystoscopie?

We doen een cystoscopie als we afwijkingen vermoeden in de plasbuis, het prostaatgebied of in de blaas. Dit kan zijn bij: plasproblemen, bloedverlies via de urine of voor controle bij blaastumoren.

Waar vindt de cystoscopie plaats?

U wordt verwacht in het Onderzoek - en Behandelcentrum van Amsterdam UMC, locatie AMC. Deze afdeling vindt u in gebouw C, op de tweede verdieping.

Hoe is de voorbereiding?

In de kleedkamer moet u de kleding van uw onderlichaam uittrekken. Soms vragen we u voor het onderzoek urine in te leveren. U neemt plaats op de onderzoekstafel en legt de benen in de daarvoor bedoelde beensteunen. De penis of schede maken wij schoon met een desinfecterend middel. In de plasbuis wordt gelei gespoten. Dit werkt als glijmiddel en als verdovingsmiddel van het slijmvlies. De gelei moet even inwerken. Op deze manier willen wij eventuele pijn zo veel mogelijk verminderen.

Belangrijk is dat u probeert zo ontspannen mogelijk te zijn, dan verloopt het onderzoek gemakkelijker.

Hoe gaat de cystoscopie?

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas, terwijl er tegelijk een steriele zoutoplossing ingebracht wordt. De blaas ontplooit zich waardoor u misschien het gevoel krijgt dat u moet plassen. De blaas raakt nooit overvol. De uroloog bekijkt de plasbuis en de blaas, daarna is het onderzoek afgelopen.

Het totale onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten. U krijgt direct de uitslag (behalve als er een biopt of vocht voor cel onderzoek is afgenomen).

Gebruik van eigen auto of van openbaar vervoer om na het onderzoek naar huis te gaan, is geen probleem.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Mogelijke bijwerkingen na het onderzoek zijn een branderig gevoel bij het plassen. Ook kunt u een sterkere aandrang hebben om te plassen. Soms duurt dat enkele dagen.

  • Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk.
  • Het is belangrijk dat u na het onderzoek regelmatig drinkt en plast.
  • Heeft u na de ingreep langdurig klachten zoals moeilijk plassen, veel pijn of koorts boven de 38.5°C, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Tot slot

U krijgt hier slechts algemene informatie. Het kan zijn dat bij u de situatie net iets anders is. Heeft u vragen? Stel deze gerust aan uw uroloog of verpleegkundige.