Wat is botulinetoxine A?

Botulinetoxine is een medicinale stof ("gif") die de signaaloverdracht van zenuwvezels naar spieren onderbreekt. De werking van botulinetoxine A kunt u vergelijken met het doorknippen van de telefoonlijn bij u thuis: als de lijn wordt doorgeknipt kunt u geen telefoongesprek meer voeren. In het geval van botulinetoxine A: als het in een spier wordt gespoten kan die spier geen signaal meer ontvangen en komt de spier tot rust. In de urologie wordt botulinetoxine A gebruikt voor de behandeling van een overactieve blaasspier. Na injectie van botulinetoxine A in de blaasspier, verdwijnen bij 8 van de 10 patiënten de klachten als gevolg van de overactieve blaas.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. Voor het juiste effect moet botulinetoxine A direct in de blaasspier gespoten (geïnjecteerd) worden. Dit gebeurt op ongeveer 25 plaatsen in de blaas. Hiervoor gebruikt de uroloog een lange injectienaald die door een cystoscoop of blaaskijker naar binnen wordt gebracht. Hiermee wordt op de juiste plaatsen in de blaaswand een zeer kleine hoeveelheid botulinetoxine A geïnjecteerd. Omdat de injecties pijnlijk kunnen zijn gebeurt de ingreep onder (lokale) verdoving.

Na de behandeling

De behandeling geeft weinig of geen bijwerkingen.

De volgende verschijnselen kunnen na de behandeling optreden:

  • De urine kan de eerste dagen na de behandeling bloederig zijn.
  • U kunt zich na de behandeling wat grieperig voelen.
  • U heeft spierzwakte rond de heupspieren.
  • U kunt niet goed plassen.


In uitzonderingsgevallen kan het voorkomen dat u gedurende langere tijd niet kunt plassen. U moet uzelf dan enkele keren per dag katheteriseren, om de blaas te legen. Als u dit niet aandurft krijgt u de mogelijkheid dit voor de ingreep te leren.

Prognose

De behandeling is effectief bij 8 van de 10 patiënten. Helaas werkt botulinetoxine A maar 6 tot 12 maanden. Als het is uitgewerkt kan de behandeling herhaald worden.

Informatie

Als u zich ongerust maakt of vragen heeft over diagnose, onderzoek of behandeling, kunt u telefonisch contact opnemen met het verpleegkundig spreekuur van de afdeling Urologie via (020) 444 1103. Het verpleegkundige spreekuur is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 9.30 uur en van 13:00 tot 14:00 uur.


Voor spoedeisende zaken kunt u het ziekenhuis bereiken:

  • tijdens kantooruren, via de polikliniek Urologie op nummer (020) 444 1103;
  • buiten deze tijden kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (020) 444 4444 en vragen naar de dienstdoende uroloog.

Daarnaast kunt u terecht op de website www.vumc.nl/zorg/urologie.

Tot slot

Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts.