Brachytherapie is een inwendige bestralingstechniek. Het voordeel van brachytherapie is dat het doelgebied heel gericht behandeld kan worden. Hierdoor worden zo min mogelijk gezonde cellen beschadigd. Voor de brachytherapie brengen we katheters in het litteken van het keloïd.

Wat gebeurt er vooraf aan de inwendige bestraling?

Voor de behandeling bepalen de plastische chirurg en de arts van de Radiotherapie of het keloïd geschikt is voor inwendige bestraling. Het inbrengen van de katheters vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Van het inbrengen van de katheters voelt u dan niets.

Wat gebeurt er op de dag van de bestraling?

De polikliniek Plastische Chirurgie

Op de dag van de bestraling gaat u eerst naar de polikliniek Plastische Chirurgie. Hier krijgt u een verdoving. Als het keloïd verdoofd is wordt het verwijderd. Daarna worden katheters in het litteken van het keloïd ingebracht. De huid waar het keloïd verwijderd is wordt gehecht.

F5-Shortstay/Stralingsunit.

Na het plaatsen van de katheter gaat u naar de afdeling F5-Noord Shortstay/Stralingsunit. Hier zijn de speciale behandelkamers. In de tussentijd maken wij een berekening voor de bestraling, dit zal ongeveer 30 minuten tot een uur duren. Wanneer de berekening voor de bestraling klaar is, sluiten we de katheters aan op het bestralingsapparaat. De brachytherapie kan dan beginnen en duurt enkele minuten per locatie. Tijdens de bestraling gaat een bestralingsbron stapsgewijs door de katheters. Tijdens de bestraling moet u rustig blijven zitten of liggen.

Na afloop van de bestraling verwijdert de arts de katheters. Daarna kunt u naar huis.

Als u weer thuis bent

Als u weer thuis bent volgt u de adviezen op die u van de plastische chirurg heeft gekregen ten aanzien van de wondverzorging.

Zijn er bijwerkingen?

Door de behandeling kunt u een lichte irritatie van de huid krijgen.

Wilt u meer informatie?

Heeft u nog vragen over de bestraling? Neem dan contact op met uw behandelend arts bij de afdeling Radiotherapie. Telefoon: 020-5663433.

Informatie op internet:

Bereikbaarheid van afdeling Radiotherapie

Telefoonnummers:

AMC centrale : 020-5669111

Radiotherapie balie 1 : 020-5663433

Voorlichting : 020-7328939

Dienstdoende arts : via 020-5669111 (’s nachts, ’s avonds, weekends)

Emailadressen:

brachyradiotherapie@amc.uva.nl

voorlichting-radiotherapie@amc.uva.nl

Locatie AMC