Welkom op de afdeling Radiotherapie van Amsterdam UMC

U heeft binnenkort een afspraak. In deze folder staat algemene informatie over onze afdeling. De afdeling Radiotherapie van Amsterdam UMC vindt u in 4 gebouwen. Deze staan in Amsterdam (locatie AMC en locatie VUMC), Hoorn (Dijklanderziekenhuis) en Almere (Flevoziekenhuis). De behandeling is niet altijd in hetzelfde gebouw als uw eerste bezoek op onze afdeling.

Uw eerste bezoek aan de afdeling

Wat moet u meenemen tijdens uw eerste bezoek:

Identiteitsbewijs

Verzekeringspasje

Medicijnlijst (deze kunt u opvragen bij uw apotheek)

Het eerste gesprek met uw zorgverlener

Tijdens het eerste gesprek spreken we met u over uw ziekte. De zorgverlener zal aan de hand van uw medische gegevens bespreken wat de beste behandeling voor u is. U krijgt informatie over hoe vaak u bestraald gaat worden, wat u van de bestraling kunt verwachten en wat de meest voorkomende bijwerkingen zijn.

Wie komt u tegen op de afdeling Radiotherapie?

Op de afdeling radiotherapie werken mensen met verschillende beroepen:

De radiotherapeut-oncoloog. Dit is de arts (medisch specialist) die u behandelt.
U kunt ook een radiotherapeut-oncoloog in opleiding tegenkomen. Deze arts werkt altijd onder de verantwoordelijkheid van de medisch specialist.

De physician assistant. Zij behandelt patiënten onder leiding van de radiotherapeut-oncoloog.

De radiotherapeutisch laborant. Zij bedienen de CT-scan, PET-CT-scan, de MRI en het bestralingstoestel. U kunt ook een laborant in opleiding tegenkomen. Zij werken altijd onder de verantwoordelijkheid van een gediplomeerd radiotherapeutisch laborant.

De baliemedewerkers. Zij regelen zaken rondom uw bezoek aan de afdeling.

De doktersassistente ondersteunt de zorgverlener. Daarnaast geeft de doktersassistente advies over huidverzorging.

Voorbereiding op de behandeling

Bij de meeste patiënten wordt een CT-scan, een PET-CT-scan en/of een MRI gemaakt ter voorbereiding op de bestralingen. Het maken van een scan duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Als de scan gemaakt wordt zullen we tatoeagepuntjes op de huid plaatsen. Deze puntjes zijn nodig voor het instellen van de bestraling.
De arts gebruikt de scan om aan te geven waar de bestraling gegeven wordt en om een bestralingsplan te maken.

Soms wordt er tijdens de scan contrast via een bloedvat gegeven. Vertel het aan uw zorgverlener als u allergisch bent voor contrastvloeistof.

Hulpmiddelen voor de bestraling

Soms is het voorafgaand aan de scan nodig een hulpmiddel te maken zodat u tijdens de bestraling telkens in dezelfde houding ligt. Een voorbeeld hiervan is een bestralingsmasker. Als dat bij u nodig is, dan informeren wij u hierover.

Het bestralingsplan
Met behulp van de scan wordt een bestralingsplan uitgewerkt. Er wordt een berekening gemaakt zodat de gewenste bestralingsdosis op de juiste plek komt. Het gezonde weefsel wordt dan zo veel mogelijk gespaard. Het opstellen van het bestralingsplan duurt ongeveer 2 weken.

De bestralingen

Op de eerste dag van de bestraling meldt u zich bij de balie. De baliemedewerker helpt u bij het aanmelden voor de behandeling en wijst u de weg naar het bestralingstoestel. De radiotherapeutisch laboranten komen u uit de wachtkamer ophalen.

Controles

Tijdens de bestralingsbehandelingen heeft u een of meerdere afspraken met uw zorgverlener. Deze combineren we met de bestraling van die dag.

Nazorgcontrole en nazorg

Aan het eind van de behandeling wordt er vaak een afspraak gemaakt voor een nacontrole. Soms blijft u onder controle op de afdeling Radiotherapie, soms bij een andere specialist en soms bij beide.

Hoe werkt radiotherapie?

Radiotherapie, ook wel bestraling genoemd, wordt gebruikt bij de behandeling van kanker. Het doel van de bestraling is kankercellen te doden, terwijl het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt.

Bestraling is een van de manieren om kanker te behandelen. Andere manieren zijn chirurgie en systemische therapie (bijvoorbeeld chemotherapie, immunotherapie, hormonale therapie).

Het hangt van het type kanker af welke behandeling het beste is. Ook het stadium van de ziekte speelt een rol. Vaak worden verschillende behandelingen gecombineerd. In een team van specialisten wordt besproken wat het beste behandeladvies voor u is. Tijdens dit overleg bespreken we uw ziekte en geven we een advies voor een behandeling.

Bestraling wordt soms gebruikt bij kanker die niet meer te genezen is. De klachten zullen daardoor minder worden of (tijdelijk) verdwijnen. Daarnaast wordt bestraling soms toegepast bij de behandeling van enkele goedaardige aandoeningen.

Bij radiotherapie wordt gebruikgemaakt van röntgenstralen met een zeer hoge energie. Kwaadaardige cellen in het lichaam zijn daar gevoeliger voor dan gezond weefsel. De bestralingsdosis die gegeven wordt, hangt af van het soort kanker en het stadium van de ziekte. U hoort van uw zorgverlener hoeveel bestralingen nodig zijn.

Uitwendige en inwendige bestraling

Er zijn 2 manieren om te bestralen:

Bij uitwendige bestraling komt de straling uit een bestralingstoestel en dringt van buitenaf door naar de kankercellen.

Bij inwendige bestraling wordt radioactief materiaal in of bij de tumor gebracht. Een ander woord voor inwendige bestraling is brachytherapie.

Soms wordt een combinatie van inwendige en uitwendige bestraling gegeven.

Mijn Dossier aanvragen

Mijn Dossier is een digitaal medisch dossier. In dit dossier kunt u zelf uw gegevens bekijken. 

U kunt zich aanmelden en inloggen via de website mijndossier.amsterdamumc.nl of via de Amsterdam UMC-app op uw telefoon of tabblad met uw DigiD.  

Voor hulp kunt u bellen naar het Digipunt op telefoonnummer 020-4443336. Het Digipunt is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur. 

Voor informatie over mijn dossier: https://www.amsterdamumc.nl/nl/mijndossier.htm 

Meer informatie over kanker kunt u vinden op de volgende websites:

Bereikbaarheid afdeling

De afdeling Radiotherapie is bereikbaar op verschillende manieren:

  1. Via Mijn Dossier. Hier kunt medische vragen aan uw zorgverlener stellen
  2. Via e-mail: info.radiotherapie@amsterdamumc.nl
  3. Telefonisch: 020 444 15 71. De afdeling is telefonisch bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur

Adres, locatie en route

Afdeling Radiotherapie locatie VUmc

Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam

De afdeling Radiotherapie bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie A op verdieping -2. Na de draaideur loopt u naar links, langs de receptie naar de liften. U neemt hier de lift (met symbool kolibrie) één verdieping naar beneden (-1). Uit de lift loopt u langs de trap en volgt u de borden naar receptie A. U neemt nogmaals de lift (met symbool zwaan) één verdieping naar beneden (-2).  Daar bevindt zich de afdeling Radiotherapie. 

Informatie over parkeren of routebeschrijving:

Route locatie Vumc – Amsterdam UMC (www.amsterdamumc.nl/nl/locatie-vumc/route.htm)

Afdeling Radiotherapie locatie AMC

Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam

Om de afdeling te bereiken volgt u route 89. Vanaf de hoofdingang loopt u links langs de informatie balie de gang in waarna de afdeling Radiotherapie zich aan de linkerkant bevindt. U loopt dan eerst lang de balie van de polikliniek Klinische Genetica en volgt de borden naar de balie van de afdeling Radiotherapie.

Informatie over parkeren of routebeschrijving:

Route locatie AMC – Amsterdam UMC

(www.amsterdamumc.nl/nl/locatie-amc/route.htm)

Afdeling Radiotherapie locatie Hoorn

Maelsonstraat 3

1624 NP Hoorn

Vanaf de hoofdingang van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn kunt u via de polikliniek

Oncologie (poli 54) de bordjes volgen naar de afdeling Radiotherapie (receptie 0). U meldt zich

bij de balie op de afdeling Radiotherapie.

De afdeling is ook bereikbaar via een eigen ingang waar u gratis kunt parkeren op ons eigen parkeerterrein. Zet uw navigatie aan naar het Transferium op de Van Dedemstraat te Hoorn. U ziet dan aan uw linkerhand het Dijklander ziekenhuis en aan uw rechterhand het station met een groot parkeerterrein (Transferium). Direct nadat u het Transferium passeert, ziet u aan uw linkerhand het gebouw van Amsterdam UMC. Rijd hier de opgang op tot de slagboom en meld u bij de intercom. Vermeld uw naam en dat u een afspraak heeft op de afdeling Radiotherapie. Wij openen dan de slagboom voor u waarna u kunt parkeren op ons eigen parkeerterrein.

Informatie over parkeren of routebeschrijving:

Route en parkeren locatie Hoorn - Dijklander Ziekenhuis

(www.dijklander.nl/praktische-informatie/route-en-parkeren/route-en-parkeren-hoorn)

Afdeling Radiotherapie locatie Almere

Hospitaalweg 1
1315 RA Almere

Vanaf de hoofdingang van het Flevoziekenhuis loopt u buitenom via de rechterzijde van het gebouw naar de ingang van de afdeling Radiotherapie. Voor een interactieve route kunt u de volgende website raadplegen: Flevoziekenhuis Navigatie (www.routewijzerflevoziekenhuis.nl )

Informatie over parkeren of routebeschrijving:
Route en parkeren locatie Almere - Flevoziekenhuis Almere
(www.flevoziekenhuis.nl/opname-bezoek/route-parkeren)
Let op! Als u met de auto komt kunt u het beste parkeren op het Hospitaalterrein (betaald parkeren).

Route naar afdeling radiotherapie vanaf hoofdingang (www.routewijzerflevoziekenhuis.nl/#map/d0_d106/panorama)