Skip to content
Amsterdam UMC Locatie AMC Locatie VUmc
Amsterdam UMC Zorg Amsterdam UMC Zorg
Amsterdam UMC
Mijn Dossier Mijn Dossier

Amsterdam UMC Zorg

Mijn situatie

Spoed

Afspraak maken

Opgenomen worden

Second opinion

Op bezoek

Verwijzen naar Amsterdam UMC

Overzichten

Poliklinieken

Verpleegafdelingen

Specialismen

Expertisecentra zeldzame aandoeningen (ECZA)

Patiëntenfolders / patiënteninformatie

Alle artsen en zorgverleners

Praktisch

Service en contact

Adres, route en parkeren

Voorzieningen en diensten

Uw rechten en plichten

Coronavirus

Gerelateerde sites

Locatie AMC

Locatie VUmc

Andere kanalen van Amsterdam UMC
  • Amsterdam UMC Corporate
  • Amsterdam UMC Research
    • Locatie AMC
    • Locatie VUmc
  • Werken bij Amsterdam UMC
  • Poliklinieken

Allergie: aandoening en behandeling in Amsterdam UMC

Lees wat u kunt verwachten van uw afspraak bij de allergiepolikliniek van de afdeling Dermatologie. Over allergie, de diagnose, de testen en de verschillende spreekuren in Amsterdam UMC.

Dermatologie Allergologie Kinderallergologie Locatie AMC
23 juni 2022
Een allergie is een overdreven reactie van ons afweersysteem op (normaal gesproken) ongevaarlijke stoffen. Dit kunnen stoffen zijn uit ons leef- en werkomgeving maar ook medicijnen. Bij herhaaldelijk contact met een stof kan je een allergie ontwikkelen. Op onze afdeling zoeken wij nauwkeurig uit of u lijdt aan een allergie en of deze allergie ook uw klachten kan verklaren of op er andere oorzaken gevonden kunnen worden.

De medische voorgeschiedenis is heel belangrijk om de oorzaak van een allergische reactie te vinden. Hiervoor ontvangt voor uw afspraak op onze polikliniek een brief met twee vragenlijsten. Die kunt u thuis in alle rust kunt invullen en meenemen naar uw afspraak.  Deze informatie helpt om de oorzaak van de allergische klachten te vinden. Wij zullen u verder uitgebreide vragen stellen, neemt u hiervoor ook een recente uitdraai van uw medicatielijst mee. Deze kunt u bij uw apotheek aanvragen. Daarnaast vragen wij u om producten van thuis, het werk of medicijnen waardoor mogelijk klachten ontstaan mee te nemen.

Tijdens een intakegesprek wordt ook zorgvuldig naar zichtbare huidafwijkingen gekeken. Dit gesprek wordt door een arts in opleiding tot medisch specialist gevoerd, hierbij zijn geneeskundestudenten (“co-assistenten”) aanwezig. Zij overleggen na afloop van het gesprek met u met de medisch specialist. Op basis van de verkregen informatie en de vraag van de verwijzer wordt bepaald of allergologisch onderzoek zinvol is en welke testen verricht moeten worden. Dit wordt dan samen met u besproken.

We voeren op de polikliniek diverse allergietesten uit. Zo kunnen diverse huidtesten of bloedtesten verricht. De meest verrichte testen zijn plakproeven (“epicutane allergietesten”), huidpricktesten, provocatietesten en fysieke testen.

Voorbeeld van plakproef
Voorbeeld van plakproef

 

Voorbeeld van een huidpricktest
Voorbeeld van een huidpricktest

De laatste worden met name bij verdenking op netelenroos (“urticaria”) uitgevoerd. Onze polikliniek heeft hiervoor alle benodigde moderne voorzieningen. Indien nodig kan ook aanvullende diagnostiek bij andere afdelingen in het ziekenhuis aangevraagd worden. Hierbij kunt u aan nader onderzoek door een KNO-arts, longarts, kinderarts of maag-, darm- en leverspecialist denken.

Het gespecialiseerde urticariaspreekuur van de afdeling Dermato-allergologie is voor patiënten met chronische urticaria. Urticaria is het medische woord voor netelenroos of galbulten. Chronische urticaria betekent dat de huidafwijkingen langer dan zes weken bestaan, dit kan zijn in wisselende mate. Bij dit spreekuur zullen op indicatie testen worden verricht.

Deze onderzoeken kunnen allergietesten, testen naar fysieke uitlokkende factoren, bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en andere medische onderzoeken omvatten. Dit onderzoek omvat in het algemeen een viertal afspraken op vier op elkaar volgende dagen en begint op maandagochtend. De exacte tijden voor de vervolgafspraken worden tijdens de eerste afspraak gemaakt.

De eerste afspraak kan enkele uren duren. De vervolgafspraken duren meestal korter en worden op de laatste dag afgerond waar met u de resultaten besproken worden. Indien nog niet alle onderzoek uitslagen beschikbaar zijn, zullen de nog ontbrekende uitslagen met u telefonisch besproken worden. U wordt ook over de mogelijkheden voor een behandeling geïnformeerd, die dan door uw eigen behandelaar, meestal de medische specialist die u verwezen heeft, verzorgd kan worden.

Op het gespecialiseerde insulineallergiespreekuur komen mensen die lijden aan diabetes mellitus en bij wie de verdenking bestaat dat zij allergisch zijn geworden voor hun diabetesmedicatie. Vaak zijn dit insulinemedicijnen.

Dit spreekuur is een multidisciplinair spreekuur waar u gezien wordt door een stafarts internist-endocrinologie, een internist-endocrinologie in opleiding, een stafarts dermato-allergologie en een dermatoloog in opleiding. Soms kunnen ook studenten geneeskunde op dit spreekuur aanwezig zijn. In de meeste gevallen worden intracutane testen uitgevoerd. Deze worden twee keer afgelezen en duren in totaal ruim een uur. Daarna worden met u de uitslagen besproken en wordt samen met u een behandelplan gemaakt.

Indien u lijdt aan huidwijkingen aan de handen, kunnen wij u een afspraak bij ons verpleegkundig specialist aanbieden. Hij is gespecialiseerd in de begeleiding en advisering van mensen met chronisch handeczeem. Samen met u zal hij mogelijkheden bespreken om de huidbelasting zo ver mogelijk te verminderen en uw behandeling te optimaliseren. Indien nodig kunnen ook herhaalafspraken gemaakt worden.
Na afloop van de verrichte allergologische diagnostiek kan het medisch noodzakelijk zijn om samen met u de bereikte verbeteringen te bespreken of nader in te gaan op vragen die u heeft. Hiervoor kunnen wij met u samen een afspraak voor een evaluatie-gesprek inplannen. U ontvangt dan per post een voorstel voor een afspraak. Indien u de voorgestelde afspraak niet schikt kunt u deze zoals aangegeven in de brief veranderen.
Nadat u bij ons op de polikliniek geweest bent, kan het zinvol zijn om een vervolgafspraak in te plannen. Gezien de grote reisafstand voor vele van onze patiënten bieden wij de mogelijkheid aan om deze afspraak telefonisch te houden. U ontvangt dan per post een datum en een tijdsbestek wanneer wij proberen u telefonisch te bereiken. Indien u de voorgestelde afspraak niet schikt kunt u deze zoals aangegeven in de brief veranderen.

  • Allergologie polikliniek (Dermatologie) (locatie AMC)
  • Allergologie polikliniek (KNO) (locatie AMC)
  • Kinderallergologie polikliniek (locatie AMC)

Deel dit

Locatie AMC
Algemeen
telefoonnummer
(020) 566 9111
Route & Parkeren
Locatie VUmc
Algemeen
telefoonnummer
(020) 444 4444
Route & Parkeren
Steeds meer informatie verhuist van de oude websites naar:

Patientenzorg Amsterdam UMC
Over Amsterdam UMC
Nieuws
Research

Educatie (volgt in 2024)

Verwijzen

  • Toegankelijkheidsverklaring
  • Responsible disclosure
  • Algemene privacyverklaring
  • Disclaimer
  • Colofon