In deze folder geven we u uitleg over het slaap- en ademhalingsregistratie-onderzoek bij uw kind. We noemen dit onderzoek: polysomnografie. Uw kind moet voor dit onderzoek één nacht in het ziekenhuis blijven slapen.

Waar en wanneer is de opname?

Uw zoon of dochter wordt voor één nacht opgenomen op Afdeling Emma Tuin

Zodra de polysomnografie is ingepland ontvangt u een brief met de voorlopige datum van het onderzoek. De opname coördinator belt in de week voor de geplande datum om de afspraak te bevestigen. Op dat moment kunt u ook dieetverzoeken doorgeven.

Is uw kind ziek of verkouden?

Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de opname coördinator telefoonnummer 020-5666401 (kiezen voor optie 4) tussen 8:30 en 15:30 of afdeling Emma Tuin telefoonnummer 020-5663168

Wat is een polysomnografie?

Polysomnografie is de medische naam voor slaapregistratie onderzoek. Poly betekent meer, somno betekent slaap en grafie betekent opschrijven of registreren.

Tijdens dit onderzoek worden meerdere onderdelen van de ademhaling gemeten tijdens slaap.

Op een later tijdstip gaat de arts deze gegevens beoordelen.

Welke lichaamsfuncties meten we tijdens een polysomnografie?

De volgende functies gaan we meten:

  • De slaap
  • De luchtstroom door de neus.
  • De adembewegingen van de borstkas en de buik
  • Het zuurstofgehalte.
  • Het CO₂ (kooldioxide of koolzuur) gehalte.
  • De hartslag.

Daarnaast maken we een video-opname met geluid.

Soms wordt bij de polysomnografie gecombineerd ook een uitgebreid EEG (hersenfilmpje) voor onderzoek naar epilepsie gedaan of combineren we de polysomnografie met reflux onderzoek. Als dit nodig is zal dit van te voren worden besproken met u.

Wat neemt u mee voor de opname?

Denk eraan om de volgende zaken mee te nemen:

  • Eigen medicatie
  • Speciale voeding
  • Evt. knuffel
  • Evt. eigen kussen
  • Strakzittend hemd of T-shirt of romper
  • Toiletspullen/ verzorgingsproducten

Zorg ervoor dat uw kind schone haren heeft zonder olie, vet of gel in het haar.

Dag van opname

U en uw kind worden om 15:30 op de afdeling verwacht. U kunt zich dan melden bij de secretaresse op afdeling Emma Tuin in het Amsterdam UMC locatie Meibergdreef. Afdeling Emma Tuin bevindt zich op H7 Zuid (H-toren, 7e etage)

De secretaresse brengt u en uw kind naar de kamer. De één-persoons kamer heeft een eigen douche en toilet. Op de kamer is ook een bed voor de ouder die blijft slapen.

De verpleegkundige zal uw kind opnemen en wat controles uitvoeren zoals lengte en gewicht. Tevens zal zij jullie een rondleiding geven, jullie vragen beantwoorden en informatie geven over de afdeling.

De zaalarts en co-assistent komen langs om vragen te stellen en om uw kind na te kijken.

U wordt ook gevraagd om een vragenlijst over de ademhaling van uw kind in te vullen.

Voor uw kind wordt er op de afdeling eten besteld voor u zelf moet u iets te eten meenemen. Er zijn in het Amsterdam UMC ook verschillende mogelijkheden om eten te kopen.

Hoe verloopt het onderzoek?

De plakkers voor het slaap EEG worden na aankomst alvast aangebracht op het hoofd. Dit zijn 11 gekleurde draden op het gezicht en op het behaarde hoofd waarmee uw kind nog kan rondlopen.

Wij zullen u vragen hoe laat uw kind normaal gesproken gaat slapen. Dertig tot zestig minuten voor het slapen gaan zullen wij de overige plakkers aanbrengen. Wij zullen uw kind vragen voor die tijd nog te plassen. Na het aansluiten kan uw kind niet meer uit bed om naar de wc te gaan. Dat moet op een po(stoel).

Voordat uw kind gaat slapen brengt een verpleegkundige meerdere meetinstrumentjes aan:

  • Een neusbril voor het meten van de luchtstroom.
  • Twee elastische banden rond de borst en rond de buik voor het meten van de ademhalingsbewegingen.
  • Plakkers aan een teen of vinger en op de huid voor het meten van zuurstof- en CO₂ gehalte. Plakkers op de borst voor het meten van de hartslag.

Als er ook een uitgebreid EEG voor onderzoek naar epilepsie (een hersenfilmpje) gaat plaatsvinden dan worden de EEG plakkers op de afdeling klinische neurofysiologie aangebracht.

Als er onderzoek naar reflux gaat plaatsvinden dan wordt ook een speciaal slangetje via de neus in de slokdarm ingebracht.

Dertig tot zestig minuten na het aansluiten van de apparatuur gaan licht en tv uit. De hele meting nemen we op met een videocamera en microfoon. Licht en geluid van mobiele telefoon of andere bronnen verstoren deze opname. Daarom vragen wij u deze niet te gebruiken tijdens de registratie.

Uw kind moet met alle meetapparatuur in bed blijven. U kunt uw kind daar thuis al op voorbereiden.

De registratie wordt ’s morgens tussen 7.00 en 8.00 uur gestopt. Na het afsluiten van de registratie kunt u na het ontbijt naar huis. Er is rond 8:30 een ontbijt voor uw kind en de ouder die is blijven slapen.

Na het afsluiten van de registratie zullen alle plakkers verwijderd worden. Voor de pleisters op het gezicht hebben wij een speciale pleisterverwijderaar. De elektrodes op het hoofd die met klei zijn bevestigd kunnen met lauw water worden verwijderd. De verpleegkundige helpt om alle plakkers en meetinstrumenten te verwijderen.

De uitslag

Tijdens de registratie wordt alle informatie die we verzamelen opgeslagen in een computer.

De arts beoordeelt deze gegevens op een later moment. Er wordt gekeken of er een verklaring is voor de klachten die uw kind heeft, de ernst van het probleem en wat een mogelijke oplossing is.

Gemiddeld twee weken na de polysomnografie plannen we voor u een belafspraak met de arts. De uitslag wordt dan met u besproken. De uitslag van de polysomnografie en het advies sturen we ook naar uw behandelend specialist en de huisarts.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over dit onderzoek neemt u dan gerust contact op met de afdeling Emma Tuin: Telnr. 020-5663168

Tips om uw kind voor te bereiden

Kinderen voelen zich tijdens een onderzoek of behandeling vaak meer op hun gemak als zij van tevoren weten wat er gaat gebeuren.

Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang. Het gesprek met de arts is slechts één van de momenten waarop de voorbereiding plaatsvindt. Thuis, in de vertrouwde omgeving,

komen vaak de meeste vragen. Daarom is uw rol in de voorbereiding erg belangrijk. U vindt hieronder enkele aandachtspunten die daarbij van pas kunnen komen. Elk kind is anders, dus ga ook op uw eigen kennis en gevoel af. U kent uw kind het beste en kunt daarom goed inschatten wanneer u welke informatie moet geven.

Algemene aandachtspunten

  • Geef op verschillende momenten informatie.
  • Vertel op eenvoudige wijze en zo eerlijk mogelijk wat er gaat gebeuren en waarom.
  • Maak met poppen, boekjes of tekeningen het verhaal nog duidelijker.
  • Begin bij jonge kinderen niet te vroeg met de voorbereiding. Hun tijdsbesef is anders dan bij volwassenen. Bij jonge kinderen gaat het altijd om het ‘hier en nu’. Een of twee dagen van tevoren beginnen, is vaak het beste. Uw kind wordt dan niet onnodig ongerust gemaakt, maar er blijft genoeg tijd over om er nog eens op terug te komen.
  • Praat er bij oudere kinderen wel gerust wat eerder over.
  • Laat uw kind het verhaal ook zelf aan u vertellen. Zo merkt u wat uw kind begrepen heeft.
  • Pak samen de koffer in en neem belangrijke spulletjes mee.
  • U kunt samen een boekje lezen over het ziekenhuis.

Wat kunt u uw kind vooraf vertellen?

U kunt vertellen dat:

  • U steeds bij uw kind kan zijn in het ziekenhuis, ook bij de dokter.
  • De medewerkers in het ziekenhuis alles nog eens uitleggen.
  • Het onderzoek geen pijn doet
  • Uw kind wel met alle draadjes en plakkers op in bed moet slapen.

Slapen in het ziekenhuis met al deze meetinstrumenten is spannend en anders dan slapen thuis. Toch is de ervaring dat dit zelden tot problemen leidt.