Deze tekst is speciaal bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar en informeert over onderzoek bij de Nucleaire Geneeskunde.

Hoe gaat het onderzoek?

Je gaat binnenkort naar het ziekenhuis voor een onderzoek. Bij dit onderzoek worden foto’s gemaakt van je lichaam. Op deze foto’s kunnen wij bijvoorbeeld je botten zien of je organen, zoals je hart, nieren, maag en darmen. Voordat de foto’s gemaakt worden krijg je een prik. Via deze prik wordt een vloeistof met een klein beetje radioactiviteit ingespoten. Deze vloeistof gaat naar je organen. Met een speciale camera wordt er tijdens het onderzoek gekeken waar de vloeistof naartoe gaat en hoe je organen werken. Kom je voor een onderzoek van de nieren, dan moet je water drinken voordat het onderzoek begint.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Voordat je je daar gaat melden, moet je eerst langs de kinderdagbehandeling. Hier krijg je een infuus, dat wordt gedaan met een prik in je arm.

Nadat je de prik hebt gekregen, ga je naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar moet je je melden bij de balie. Als je bent aangemeld mag je in de wachtkamer wachten totdat je wordt opgehaald.

Voor het onderzoek word je uit de wachtruimte opgehaald en naar de behandelkamer gebracht. In deze kamer wordt precies verteld wat er gaat gebeuren.

Daar wordt door het infuus een stof ingespoten. Dit doet geen pijn en voel je bijna niet. Daarna moet je een tijd (1 tot 4 uur) wachten voordat de foto’s kunnen worden gemaakt. Dit komt doordat sommige stoffen er langer over doen om bij de organen te komen.

Zodra de foto’s gemaakt kunnen worden, word je opgehaald uit de wachtkamer en ga je naar de onderzoekskamer. In de onderzoekskamer staat een grote camera en een bed, daar moet je tijdens het maken van de foto’s op gaan liggen. De fotocamera komt heel dichtbij. Het is dan belangrijk dat je stil ligt. Als je het leuk vindt mag je een cd-tje of DVD meenemen naar het onderzoek. Deze kan worden opgezet tijdens het maken van de foto’s.

Het kan ook zijn dat je meteen naar de onderzoekskamer wordt gebracht. Dan moet je op het bed gaan liggen, krijg je daar de stof ingespoten en worden de foto’s gemaakt. Na het maken van de foto’s is het onderzoek klaar en mag je weer terug naar de kinderafdeling of naar huis.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, Telefoon: 020-5662775