Kinderen hebben een grotere kans om rode billen te krijgen als hun stoma is opgeheven. Dit komt omdat hun billen nooit in direct contact zijn geweest met ontlasting. Ontlasting heeft een bepaalde zuurgraad en kan de huid van uw kind irriteren. Wanneer de stoma is opgeheven, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de verzorging van de billen om roodheid te voorkomen.

Kinderen met een Ano Rectale Malformatie (ARM) hebben grotere kans op rode billen, omdat de anus de eerste tijd na de operatie onvoldoende afsluit. Het gevolg is dat deze kinderen vaak ontlasting verliezen en hun billen hiermee in contact komen. Dit kan ook voorkomen bij kinderen die een darmoperatie hebben ondergaan. Bij dunne of brijachtige ontlasting is er sneller kans op geïrriteerde billen. Het is daarom belangrijk om na het opheffen van de stoma de verzorging van de billen veel aandacht te geven. Rode billen zijn pijnlijk voor uw kind en deze kunnen ook infecteren.

Adviezen om rode billen te voorkomen

  • Bij de verzorging van de billen kunt u van verschillende huidverzorgingsproducten gebruik maken. De keuze van de huidbeschermer is afhankelijk van de agressiviteit van de ontlasting of urine en de conditie van het kind en de reactie van de huid. De verpleegkundig consulent stoma- en continentiezorg kinderen, kan u hierin adviseren.
  • Belangrijk is om iedere keer bij de verzorging goed naar de conditie van de billen te kijken.
  • Verschoon regelmatig de luier van uw kind, zodat de billen van uw kind niet lang in contact blijven met de ontlasting.
  • Was de billen goed met water en dep ze droog. Gebruik hierbij geen billendoekjes of zeep.
  • Gebruik een huidbeschermende crème. U verwijdert de eventuele resten van de crème door deze te deppen met een gaasje gedrenkt in babyolie. Hierna dept u de huid droog. U brengt een dekkend laagje huidbeschermende crème aan. Herhaal dit iedere keer als u een luier verschoont.

Adviezen voor de verzorging van rode billen

Belangrijk is om iedere keer bij de verzorging goed naar de conditie van de billen te kijken. Mochten ondanks alle goede zorgen de billen toch rood worden, dan kunt u deze als volgt

verzorgen.

  • Bij de verzorging van de billen, kunt u van verschillende huidverzorgingsproducten gebruikmaken. De keuze van de huidbeschermer is afhankelijk van de agressiviteit van de ontlasting of urine en de conditie van het kind en de reactie van de huid. Omdat er verschillende huidtypen bestaan, is het gebruik van de soort huidbeschermer vaak een kwestie van uitproberen. Overlegt u eventueel met de verpleegkundig consulent stoma- en continentiezorg kinderen.
  • Het is raadzaam een aantal dagen achter elkaar dezelfde behandeling te volgen, mits er geen verergering van de irritatie optreedt.
  • Ook kan het kind allergisch zijn voor een bepaalde luier, waardoor de billen niet beter worden. Wisselen van luiermerk kan dan een oplossing zijn. De verpleegkundig consulent kan u hierin adviseren.
  • U verschoont minimaal iedere drie uur de luier en wast de billen met ruim lauw water. Eventueel maakt u de billen schoon met een zachte tissue of zacht wc-papier met slaolie of babyolie en dept de billen droog. U gebruikt in geen geval billendoekjes. Dit vanwege de toegevoegde stoffen.
  • Gebruik een huidbeschermende crème. U verwijdert de eventuele resten van de crème, door deze te deppen met een gaasje gedrenkt in babyolie. Hierna dept u de huid droog. U brengt een dekkend laagje crème aan en herhaalt dit iedere keer als u een luier verschoont.

Behandeling Candida-infectie

Indien de roodheid verergert en er grillige, verdikte rode plekken ontstaan, is er mogelijk sprake van een Candida-infectie. Dit is een schimmelinfectie. De huid ziet rood en is pukkelig met nattende plekjes. Het kan erg jeuken. Voor de behandeling hiervan gebruikt u medicinale zalf. De zalf schrijft uw arts voor. U gebruikt deze net zolang totdat u niets meer ziet. Daarna blijft u nog een week doorgaan met het aanbrengen van de zalf.

Adviezen voor de verzorging van kapotte billen

  • Ondanks alle goede zorgen kunnen de billen toch kapot gaan. Dit is een groot probleem, omdat dit erg pijnlijk is, zeker wanneer de kapotte plekken in contact komen met ontlasting. De verzorging van kapotte billen is zowel voor u als uw kind vervelend. Toch is het belangrijk om dit zeer regelmatig te doen.
  • U verschoont minimaal iedere drie uur de luier en wast de billen met ruim lauw water of indien mogelijk onder stromend water. U dept de billen droog en laat deze, indien mogelijk, hierna verder aan de ‘lucht drogen’ door uw kind een poosje bloot te laten liggen.
  • Groene klei of witte leem: u poedert de billen dun en herhaalt dit iedere keer bij het verschonen van de luier. Bij het verschonen verwijdert u alleen de ontlasting, zodat de poeder uiteindelijk een korst vormt. Eventueel poedert u bij.
  • De verpleegkundig consulent kan u verschillende huidbeschermende middelen adviseren, afgestemd op de conditie van de huid.

Mocht u problemen ervaren of nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met

de verpleegkundig consulent stoma- en continentiezorg kinderen, telefoonnummer (020)

444 0767 tussen 11.00 en 12.30 uur