Je bent nu nog patiënt op de polikliniek voor kinderen, maar binnen een paar jaar ga je naar de volwassenpolikliniek. Dat noemen we transitie. Transitie betekent eigenlijk verandering of overstap. In deze folder leggen we uit wat deze verandering voor jou gaat betekenen. Zo rond je 18e verjaardag ga je deze overstap maken. Vanaf nu ga je daar langzaam naar toe groeien.

Overal waar we spreken over ouders bedoelen we ook verzorgers.

Wat is het verschil tussen de polikliniek voor kinderen en de polikliniek voor volwassenen?

Op de polikliniek voor kinderen regelen je ouders veel voor je. Op de polikliniek voor volwassenen ben je zelf verantwoordelijk en maak jij je eigen keuzes. Zo ga je bijvoorbeeld je polikliniekafspraken maken. En je kan alleen, zonder je ouders, met de arts praten tijdens de afspraak. Je geeft zelf aan wat je wilt bespreken. Het regelen van alles rondom jouw medicijnen, hoort daar onder andere ook bij.

De sfeer op de volwassenpolikliniek is anders als op de polikliniek voor kinderen. Op de polikliniek voor kinderen zijn speelgoed en stripboeken in de wachtkamer aanwezig, maar op de polikliniek voor volwassenen ben jij waarschijnlijk een van de jongste patiënten. De komende tijd gaan we je voorbereiden op deze veranderingen.

Wat gaan we vanaf nu doen?

De overgang naar de polikliniek voor volwassenen is best groot. Op de polikliniek voor kinderen gaan we al stap voor stap oefenen. Zodat je steeds meer dingen zelf weet en regelt. Dit doen we op de volgende manier:

  • Je krijgt steeds meer kennis over je ziekte. We gaan je leren wat je ziekte inhoudt. Je leert wat je voor je ziekte moet doen en moet laten. Ook zal de verpleegkundige* met je praten over je ziektebeeld. Je leert hoe je dat langzaam aan steeds meer zelf kunt gaan regelen.
  • Vanaf je 12e jaar kun je alleen komen bij de verpleegkundige* in de spreekkamer. Zo kun je oefenen om alleen met de verpleegkundige of de arts te praten. Ook kun je dingen vragen of bespreken zonder je ouders erbij. Want misschien vind je sommige dingen moeilijk om te vragen als je ouders erbij zijn.
  • Ook bij de arts kun je alleen komen in de spreekkamer, je ouders zullen later dan ook bij het gesprek komen. Je zult merken dat de arts steeds meer met jou gaat praten. De arts zal steeds meer dingen aan jou vragen in plaats van aan je ouders.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten? Stel je vragen gerust aan de verpleegkundige of de arts. Neem ook eens een kijkje op de volgende websites:

* Je komt alleen met de verpleegkundige praten als jouw ziektebeeld een verpleegkundig consulent/verpleegkundig specialist in het team heeft.

Tekening: Roger Klaassen