Skip to content
Amsterdam UMC Locatie AMC Locatie VUmc
Amsterdam UMC Zorg Amsterdam UMC Zorg
Amsterdam UMC
EN English
Mijn Dossier Mijn Dossier

Amsterdam UMC Zorg

Mijn situatie

Spoed

Afspraak maken

Opgenomen worden

Second opinion

Op bezoek

Verwijzen naar Amsterdam UMC

Overzichten

Poliklinieken

Verpleegafdelingen

Specialismen

Expertisecentra zeldzame aandoeningen (ECZA)

Patiëntenfolders / patiënteninformatie

Alle artsen en zorgverleners

Praktisch

Service en contact

Adres, route en parkeren

Voorzieningen en diensten

Uw rechten en plichten

Coronavirus

Gerelateerde sites

Locatie AMC

Locatie VUmc

Andere kanalen van Amsterdam UMC
  • Amsterdam UMC Corporate
  • Amsterdam UMC Research
    • Locatie AMC
    • Locatie VUmc
  • Werken bij Amsterdam UMC
  • Patiënteninformatie

Rouw en gevoelens die u kunt hebben

Iedereen maakt verliezen mee. Alhoewel de zwaarte en de omstandigheden ervan verschillen, gaan ze altijd gepaard met gevoelens van rouw. De verschillende gevoelens die u kunt hebben zijn niet alleen kort na het slechte nieuws aanwezig, maar komen ook later nog vaak voor.

Verloskunde Locatie AMC
10 juni 2022

De meest gehoorde reactie van ouders wanneer zij te horen krijgen dat hun kind overleden is of een ernstige afwijking heeft, is: ‘Dat kan niet waar zijn!’ of ‘Dat overkomt óns toch niet?’. Ouders willen en kunnen zich niet realiseren dat hun kind niet meer leeft, niet levensvatbaar is of een zeer ernstige afwijking heeft. Dit gevoel van ongeloof en ontkenning, dat nogal eens gepaard gaat met een gevoel van grote leegte, duurt meestal kort maar kan ook dagen of weken duren. 

Ouders zoeken vaak een schuldige voor de dood van hun kind. Dat kan iedere willekeurige persoon zijn: de arts, de verloskundige, hun partner, de werkgever, maar ook het kind of zichzelf. Ook kan hun boosheid zich richten op een hogere macht (God, het noodlot). De vraag naar het ‘waarom’ staat dan op de voorgrond. Ouders zoeken oorzaken voor de slechte afloop. Vooral vrouwen hebben een gevoel tekortschieten of geven zichzelf vaak de schuld, vooral als er geen duidelijke oorzaak voor het overlijden of de aangeboren afwijking wordt gevonden. Zij denken dat ze tijdens de zwangerschap iets fout gedaan hebben. Veel vrouwen hebben het gevoel te falen als vrouw, partner of moeder. Het is belangrijk deze emoties met anderen te delen. Sommige mensen wuiven deze gevoelens en gedachten weg om u te beschermen, maar dat helpt u niet. Het is heel belangrijk deze gevoelens te uiten bij vrienden, familie en hulpverleners: dat lucht vaak op. Ook kunt u lang na ontslag nog terecht bij een maatschappelijk werker van het ziekenhuis.

Bijna alle ouders hebben hevig verdriet met gevoelens van wanhoop en leegte. Ze zijn heel erg bezig met het beeld van het dode kind en met het verlies van alle toekomstverwachtingen. Toch zijn de emoties van hevig verdriet een gezond, natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van het rouwen. Niet zelden treden ook lichamelijke of psychische klachten op. Verdriet steekt vaak ook later weer de kop op, zoals bij de uitgerekende geboortedatum, bij de ‘verjaardagen’ van het overlijden of bij de geboorte van een kind in de nabije omgeving.

Het verlies van een dierbare en zeker van een eigen kind vraagt meestal een lange en intensieve rouwperiode. Verdriet uit zich bij ieder mens verschillend, er bestaat geen algemene manier van rouwen. Het is belangrijk dat u dit verdriet bij uzelf toelaat, het durft te ervaren en het met elkaar en met anderen uit uw nabije omgeving deelt. Dit alles heeft tijd nodig. Eerst moet u de realiteit van het verlies aanvaarden. De pijn zal eerst heel hevig zijn, uw kind is er niet meer. Het verdriet verdwijnt niet, maar gaandeweg zal de pijn wordt minder scherp worden. Langzamerhand krijgt uw kind een eigen plaats en kunt u het geleidelijk loslaten. Er komt weer ruimte voor andere mensen, andere bezigheden en plannen voor de toekomst.

Deel dit

Locatie AMC
Algemeen
telefoonnummer
(020) 566 9111
Route & Parkeren
Locatie VUmc
Algemeen
telefoonnummer
(020) 444 4444
Route & Parkeren
Steeds meer informatie verhuist van de oude websites naar:

Patientenzorg Amsterdam UMC
Over Amsterdam UMC
Nieuws
Research

Educatie (volgt in 2024)

Verwijzen

  • Toegankelijkheidsverklaring
  • Responsible disclosure
  • Algemene privacyverklaring
  • Disclaimer
  • Colofon