Je arts heeft voor jou een onderzoek van je slokdarm- en/of maag en/of dunne darm laten inplannen. In deze folder kun je lezen hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Hoe verloopt dit onderzoek?

Er worden foto’s van je slokdarm, maag en dunne darm gemaakt met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof. Röntgenstralen kunnen de binnenkant van je lichaam zichtbaar maken. Contrastvloeistof is een heldere of een witte vloeistof. Wanneer je die drinkt, worden je maag en darmen zichtbaar op de foto.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is het nodig dat je maag leeg is. Dat betekent dat je na het avondeten de dag ervoor tot aan het onderzoek niets mag eten of drinken. Je kunt wat te eten en drinken meenemen voor meteen na het onderzoek.

Het onderzoek

Een laborant haalt je op uit de wachtkamer en begeleidt je naar de onderzoekskamer. In de kleedcabine kun je je gedeeltelijk uitkleden. Van de laborant krijg je dan een ziekenhuisjasje om aan te trekken. De dokter (radioloog) bedient het apparaat en zal alles over het onderzoek aan je uitleggen en jouw eventuele vragen beantwoorden. Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Als jij dat prettig vindt, mag je moeder, vader of verzorger bij je blijven in de onderzoekskamer. Ze krijgen een loodschort voor om zich te beschermen tegen de röntgenstralen. Liggend op een onderzoekstafel of soms staand tegen een wand, krijg je de contrastvloeistof te drinken. De dokter maakt foto’s van je buik in verschillende houdingen. Als de foto’s gelukt zijn, is het onderzoek klaar.

De uitslag van het onderzoek

De radioloog zal na het onderzoek wat er is gezien met jou en je ouders bespreken. Een definitieve uitslag is niet altijd mogelijk want soms moeten de beelden uitgebreider worden bekeken of worden vergeleken met eerder onderzoek. Je behandelend arts krijgt in ieder geval op korte termijn de definitieve uitslag van dit onderzoek en zal deze met jou en je ouders bespreken.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag je gewoon eten. Als je witte pap hebt gedronken, kan je ontlasting wat harder worden en zal die ook de eerste dagen wit gekleurd zijn. Drink meer dan je normaal doet om verstopping te voorkomen. Als je helder contrastmiddel hebt gedronken, zal je ontlasting de eerste dagen plakkerig en dun zijn.

Waar melden voor het onderzoek?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Kinderradiologie. Deze afdeling bevindt zich in gebouw C op de eerste verdieping. Volg route 76. Je komt er door bij de hoofdingang in de hal, meteen links de trap/lift naar de eerste etage te nemen. Je kunt je melden bij wachtkamer 3.

Kun je niet komen?

Kun je niet komen op je afspraak, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten op telefoonnummer 020-5665765

Heb je vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je tijdens kantooruren bellen naar telefoonnummer 020-5664514.