De uitwendige gehoorgang bestaat uit twee gedeelten.
Het buitenste deel, direct achter de opening in de oorschelp, is van kraakbeen. Het binnenste gedeelte is een onderdeel van de schedel en is van bot.
Vaak is er bij chronische ontsteking van de gehoorgang een vernauwing in het kraakbenige deel, soms in het benige deel of allebei. Deze vernauwing kan voor terugkomende ontstekingen zorgen. Een verwijdingsoperatie kan dan verbetering geven van de klachten. Vooral pijn, jeuk en afscheiding uit de oren kunnen met een operatie vaak worden verholpen.

Kraakbenige gehoorgangplastiek

Dit is een verwijding van het buitenste deel van de gehoorgang waar de oorschelp overgaat in de gehoorgang. De operatie wordt heel vaak onder plaatselijke verdoving verricht. Via een paar kleine sneetjes in de oorschelp wordt de toegang naar de gehoorgang wijder gemaakt. Eerst wordt er kraakbeen verwijderd dat voor het grootste gedeelte de vernauwing veroor-zaakt. Vervolgens wordt er overtollig (onder)huid verwijderd. De sneetjes worden gehecht en er wordt een gaas met zalf in de gehoorgang achtergelaten.


Na 1 week worden de hechtingen en het gaas uit de kraakbenige gehoorgang verwijderd. Soms wordt oplosbaar hechtmateriaal gebruikt. Meestal volgt dan nog een nabehandeling met oordruppels. Als de operatie aan twee oren tegelijk wordt gedaan, moet u er rekening mee houden dat u gedurende 1 week slecht zult horen door de zalfgazen die in het oor zitten.

Figuur 1: kraakbenige gehoorgang plastiek, in het blauw is aangegeven het gebiedje van kraakbeen verwijdering: in rood het litteken


Wij adviseren om gedurende 1-2 weken het oor niet nat te laten worden tijdens het douchen.

Controle

U krijgt een eerste controleafspraak op de polikliniek ongeveer anderhalve week na de operatie. Dan worden zo nodig de hechtingen en het gaasje uit het oor verwijderd.

Risico's en complicaties

Een gehoorgang verwijdende ingreep is een relatief kleine en veilige ingreep. Complicaties komen slechts uiterst zelden voor. Voor deze operatie specifiek gelden:

  • pijn bij het kauwen en/of last van het kaakgewricht
  • een post-operatieve vernauwing van de gehoorgang
  • bloeding tijdens of na de ingreep, uw kno-arts kan er voor kiezen om een drukverband aan te leggen.


Thuis kan er niet zo heel veel meer misgaan. De wondgenezing is een natuurlijk proces dat we nauwelijks kunnen beïnvloeden.

Wij vragen u contact op te nemen met het ziekenhuis in de volgende gevallen:

  • Roodheid van de wond met toenemende pijn of zwelling.
    Dit wijst op een wondinfectie.
  • Als het gaasje uit het oor valt verzoeken wij u zo spoedig contact op te nemen met de polikliniek om een nieuw zalfgaas te laten plaatsen.


Zelden treed er na verloop van tijd opnieuw een vernauwing op. Mocht dat toch gebeuren, dan kan er weer opnieuw geprobeerd worden de gehoorgang door eenzelfde ingreep wijder te maken.