De uitwendige gehoorgang bestaat uit twee gedeelten.
Het buitenste deel, direct achter de opening in de oorschelp, is van kraakbeen. Het binnenste gedeelte is een onderdeel van de schedel en is van bot.
Zie figuur 1.
Vaak is er bij chronische ontsteking van de gehoorgang een vernauwing in het kraakbenige deel, soms in het benige deel of allebei. Deze vernauwing kan voor terugkomende ontstekingen zorgen. Een bijzondere vorm van gehoorgangvernauwing is het zogenaamde “surfers ear”. Door het veelvuldige contact van de oren met koud (zee)water ontstaan er vergroei-ingen van het bot die wij exostosen noemen. Dat zijn verdikkingen in de uitwendige gehoorgang die zo groot kunnen worden dat de gehoorgang volledig wordt afgesloten. Een verwijdingsoperatie kan dan verbetering geven van de klachten. Vooral pijn, jeuk en afscheiding uit de oren kunnen met een operatie vaak worden verholpen.`

Figuur 1; In oranje gearceerd de kraakbenige gehoorgang, in grijs de benige gehoorgang

Benige gehoorgangplastiek

Een benige gehoorgangplastiek is een verwijding van het binnenste deel van de gehoorgang. Omdat dit van bot is zal met een klein boortje de gehoorgang worden uitgeboord. De operatie wordt vrijwel altijd via een snee achter het oor uitgevoerd. Hiervoor wordt achter en boven het oor wat haar weggeschoren. De huid van de gehoorgang wordt voor het uitboren opzijgeschoven en na het uitboren weer teruggelegd. Er is dan te weinig huid om de nu ruimere gehoorgang helemaal mee te bekleden. Gelukkig is het lichaam in staat om nieuwe huid aan te maken maar dat kost tijd. Dat betekent dat de wondgenezing na een verwijdingsoperatie van de benige gehoorgang 6 tot 12 weken kan duren. Gedurende die tijd wordt elke twee weken het zalfgaas in de gehoorgang door uw KNO-arts verschoond.

Wij adviseren om gedurende de eerste week het oor niet nat te laten worden tijdens het douchen. Ook met het zalfgaas nog in het oor kan douchen in de regel na 2 weken weer worden hervat.

Controle

U krijgt een eerste controleafspraak op de polikliniek ongeveer anderhalve week na de operatie. Dan worden zo nodig de hechtingen verwijderd en het gaasje in het oor wordt vernieuwd.

Complicaties en risico's

Gelukkig zijn er vrijwel geen risico’s verbonden aan oor operaties. Voor de volledigheid de belangrijkste risico’s op een rij in de folder Algemene risico’s van ooroperaties.

Een gehoorgangplastiek is een relatief kleine en veilige operatie en complicaties komen slechts uiterst zelden voor bij een gehoorgang verwijdende ingreep. Voor deze operatie specifiek gelden:

  • pijn bij het kauwen en/of last van het kaakgewricht
  • een vernauwing van de gehoorgang
  • een gat in het trommelvlies
  • een slakkenhuis gehoorverlies

Thuis kan er niet zo heel veel meer misgaan. De wondgenezing is een natuurlijk proces dat we nauwelijks kunnen beïnvloeden. Wij vragen u contact op te nemen met het ziekenhuis in de volgende gevallen:

  • Roodheid van de wond met toenemende pijn, zwelling en soms koorts. Dit wijst op een wondinfectie.
  • Als het gaasje uit het oor valt verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek een nieuw zalfgaas te laten plaatsen.

Gehoorgang plastieken kunnen worden gecombineerd met trommelvliessluiting en met sanerende ooroperaties bij cholesteatoom.