Een trommelvliesperforatie is een gat in het trommelvlies. Het kan klein zijn, maar soms ook zo groot dat bijna het gehele trommelvlies weg is. Meestal is een trommelvliesperforatie het gevolg van oorontstekingen op jonge leeftijd. Ook kan het ontstaan door een klap op het oor.Een trommelvliesperforatie kan alleen met een operatie worden verholpen. We noemen dit “trommelvliessluiting” of “myringoplastiek”. Er zijn drie redenen om perforaties te sluiten: het verminderen van terugkerende looporen, het gehoor kan beter worden en zwemmen wordt mogelijk zonder een zwemdop.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De operatie kan op twee manieren worden gedaan: via een kleine snee in de gehoorgang of via een snee achter het oor. Uw KNO-arts zal u uitleggen welke benadering wordt gekozen.

Voor de sluiting van de perforatie kunnen we gebruik maken van weefsel uit uw eigen lichaam. Dat kan een stukje spiervlies zijn dat achter het oor wordt weggenomen. Andere materialen zijn kraakbeen uit de oorschelp of alleen kraakbeenvlies. Soms gebruiken wij donormateriaal, dit kan humaan zijn (spiervlies, hartzakje) of van varken (steunvezels uit varkensdarmen). Uw KNO-arts legt u uit welk materiaal wordt gekozen.

Tijdens de operatie doen wij een inspectie van de gehoorbeentjesketen. Als er een defect is aan de gehoorbeentjes dan zullen wij meestal proberen dat in dezelfde operatie te verhelpen middels een gehoorverbeterende ingreep, zie de folder Ooroperatie voor gehoorverbetering; tympanoplastiek.

Aan het eind van de operatie wordt de wond gehecht. In het middenoor en op het trommelvlies wordt oplosbaar verband geplaatst. Wanneer dit materiaal oplost kunt u kraken, borrelen en ploppen in het oor horen. Dit is een normaal verschijnsel. In de gehoorgang worden gaasjes met zalf achtergelaten. Het oor wordt verbonden met een pleister een soms met een bandafix verband. Dat is een soort haarband.

Nazorg

Meestal gaat u dezelfde dag naar huis, soms de volgende dag. De gehoorgang is gevuld met oordruppels dit kan een beetje doorlekken met bloederig vocht. Dit is gebruikelijk en niet erg.

Pijn is na een ooroperatie meestal na één of twee dagen over. Zo nodig kunt u Paracetamol

gebruiken. Wij adviseren u om het oor droog te houden tot de eerste poliklinische controle na 7 tot 10 dagen. Krachtig de neus snuiten kan de operatie doen mislukken. We adviseren bij onverhoopt niezen de mond wijd open te houden. U mag naar buiten en doen waartoe u zich in staat voelt

Complicaties en risico's

Gelukkig zijn er vrijwel geen risico’s verbonden aan ooroperaties. Voor de volledigheid de belangrijkste risico’s op een rij in de folder Algemene risico’s van ooroperaties.

Thuis kan er niet zo heel veel meer misgaan. De wondgenezing is een natuurlijk proces dat we nauwelijks kunnen beïnvloeden.

Wij vragen u contact op te nemen met het ziekenhuis in de volgende gevallen:

  • roodheid van de wond met toenemende pijn, zwelling en soms koorts. dit wijst op een wondinfectie
  • een verlamd gezicht. Uw oog blijft dan openstaan en de mond staat scheef. Dit wijst op een aangezichtsverlamming.
  • heftige duizeligheid. U kunt dan niet meer zonder hulp op de benen blijven staan. Soms gaat dit gepaard met heftig braken. Dit wijst op een beschadiging van het evenwichtsorgaan.

Controle

U krijgt een eerste controleafspraak op de polikliniek ongeveer anderhalve week na de operatie. Dan worden, wanneer aanwezig, de hechtingen verwijderd en eventueel het gaasje in de gehoorgang vernieuwd.