Deze tekst informeert u over de nierscan: het (lasix) renogram bij kinderen tussen de 0 en 3 jaar. Waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd, hoe het verloopt en wat belangrijk is om te weten.

Waarom krijgt uw kind een renogram?

Met dit onderzoek kan de doorbloeding en werking van de nieren van uw kind beoordeeld worden. Ook wordt zichtbaar gemaakt hoe de urine van de nieren naar de blaas stroomt.

Wat is de voorbereiding op het onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Wil u uw kind voor de nierscan borst- of flesvoeding geven? Hierdoor zal uw kind meestal rustiger zijn tijdens de scan en soms ook in slaap vallen.

Heeft uw kind in de week voorafgaand aan de nierscan een röntgencontrastmiddel toegediend gekregen? Dan moet u dit melden bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De nierscan kan dan niet gemaakt worden.

Hoe gaat het onderzoek?

Voor het onderzoek is een infuus nodig. Dit infuus wordt bij kinderen onder de 12 jaar niet op de afdeling Nucleaire Geneeskunde geplaatst. Hiervoor moet u samen met uw kind een uur voor de nierscan melden op F8-Zuid. En als het infuus geplaatst is bij uw kind, kunt u zich daarna melden op F2-Noord, afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Als het onderzoek begint, vragen wij eerst hoeveel uw kind weegt. Aan de hand van het gewicht krijgt uw kind een bepaalde hoeveelheid plasmiddel. Dit stimuleert de urineproductie.

Omdat het onderzoek een tijd duurt, worden de kinderen in een vacuümkussen gelegd. Dit is een kussen dat zich vormt naar het lichaam en hard wordt. Dit is nodig om te voorkomen dat kinderen te veel bewegen tijdens de scan. Als uw kind in het kussen ligt, starten wij het onderzoek. Eerst krijgt uw kind plasmiddel en de radioactieve stof via het infuus. Direct hierna starten wij met het maken van een serie foto’s. U kunt tijdens het hele onderzoek bij uw kind blijven.

Als het nodig is tijdens het onderzoek of als de reden van het onderzoek het aangeeft, krijgt uw kind nog een keer een plasmiddel.

Nadat de eerst serie foto’s zijn gemaakt wordt bepaald of het onderzoek klaar is of dat ze nog wat extra foto’s willen maken.

Houdt u er rekening mee dat uw kind na het onderzoek, de rest van de dag wat vaker zal plassen en u hem of haar vaker moet verschonen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal 1 uur en 45 minuten.

Voor het infuus plaatsen staat een uur. Dit omdat het vaak lastiger is om te prikken bij kinderen dus dat neemt tijd in beslag. Het maken van de foto’s duurt 45 minuten.

Als er extra opnamen gemaakt moeten worden, kan het onderzoek nog langer nemen.

Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?

Nadat de nierscan gemaakt is, en voordat uw kind de afdeling kan verlaten, bekijkt de arts (nucleair geneeskundige) de kwaliteit en volledigheid van het onderzoek beoordeeld door de arts (nucleair geneeskundige). Naar aanleiding van deze beoordeling kunnen aanvullende (extra) opnamen gemaakt worden. Als extra opnamen nodig zijn, neemt dit meer tijd in beslag. Op een later tijdstip wordt het onderzoek nauwkeurig bekeken door een arts (nucleair geneeskundige). Deze maakt een verslag voor de behandelend arts van uw kind. De behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Voor zover bekend, zijn er geen bijwerkingen en risico’s voor uw kind bekend.

Hoe komt u samen met uw kind op de afdeling Nucleaire Geneeskunde?

Om de afdeling te bereiken nemen jullie de hoofdingang van het AMC. Binnengekomen lopen jullie rechtdoor naar het centrale plein (F/G plein of Verheyplein) en steek dit over. Links achterin gaan jullie met de lift naar de tweede verdieping van bouwdeel F. Wanneer jullie de lift uitkomen, is de afdeling Nucleaire Geneeskunde aan de rechterkant. Graag melden bij de balie (F2-Noord).

Wat moet u meenemen?

Als u van de arts van uw kind een aanvraagformulier gekregen heeft, moet u dit meenemen. Verder moet u een geldig identiteitsbewijs van uw kind, de ziekenhuispas en de verzekeringspapieren van uw kind meenemen.

Neem genoeg spullen mee om uw kind eventueel te kunnen verschonen.

Waarom moet u op tijd komen?

De radioactieve vloeistof, die nodig is voor het onderzoek, wordt speciaal voor uw kind klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die gerust stellen als u op de afdeling komt, voordat het onderzoek begint.

Heeft u vragen over de voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld over het gebruik van medicijnen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 12.00 u en van 13.00 tot 16.00 uur op tel: 020-5662775. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met de behandelend arts van uw kind.