U krijg binnenkort een afspraak op de nierfalenpolikliniek omdat uw nierfunctie verder achteruit gaat. Bij de nierfalenpoli willen wij ervoor zorgen dat uw nierfunctie zo lang mogelijk stabiel blijft. En dat complicaties door de achteruitgaande nierfunctie voorkomen worden. Deze poli is ook bedoeld om u en uw naasten voor te bereiden op de toekomst, als u misschien nierfunctievervangende therapie, zoals dialyse, nodig heeft.

Het nierfalen team

Het nierfalenteam bestaat uit diverse zorgverleners. Op de nierfalenpolikliniek werken wij in een carrousel. Dit betekent dat u op één ochtend meerdere zorgverleners zal zien. Wij proberen deze afspraken zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Hieronder ziet u wie u in deze ochtend zal zien en kan treffen.

• De behandelend nefroloog (specialist in nierziekten)

De behandeling richt zich op het zo lang mogelijk uitstellen van nierfunctievervangende therapie. Dit kan middels leefstijladviezen, dieet of medicatie. Ook zullen klachten die veroorzaakt worden door de nierziekte besproken worden en zo nodig wordt een behandelding gestart.

• De Verpleegkundig Specialist

De verpleegkundig specialist is een gespecialiseerde dialyseverpleegkundige die daarnaast master opgeleid is in nierziekten en nierfunctievervangende therapie. De verpleegkundig specialist is medebehandelaar naast de nefroloog en bevoegd om bepaalde medische handelingen uit te voeren en recepten uit te schrijven. U ziet de verpleegkundig specialist afwisselend met de nefroloog

• De Internist Ouderengeneeskunde

Onder de patiënten met eindstadium nierfalen vormen de oudere patiënten een steeds groter wordende groep. Dialyse en transplantatie zijn ingrijpende behandelingen met de nodige risico’s en een grote belasting leggen op het dagelijkse leven. Bij oudere mensen, die vaak meerdere onderliggende ziekten hebben en veel verschillende medicijnen gebruiken, neemt het aantal risico’s nog meer toe. De internist ouderengeneeskunde kan samen met u beoordelen welke therapievorm het beste in uw leven past en wat daarin uw eigen keuze is.

• De nierfalen verpleegkundige

De nierfalen verpleegkundige is een dialyseverpleegkundige die u uitgebreid uitleg gaat geven over de functies van de nieren en de vormen van nierfunctievervangende mogelijkheden.

• De diëtist

Als de nierfunctie minder wordt is het verstandig om een dieet te volgen. Een goede voedingstoestand met daarbij tegelijkertijd beperkte inname van eiwitten, zout, fosfaat en kalium zijn onderwerpen die aan bod komen in het gesprek met de diëtiste. Door goede voedingsadviezen kan de nierfunctie soms langer behouden blijven.

• De medisch maatschappelijk werker

Het achteruitgaan van de nierfunctie heeft vaak grote gevolgen voor uw lichaam. Naast lichamelijke klachten kunt u ook mentale klachten ervaren. De medisch maatschappelijk werker kan met u praten over de gevolgen in uw dagelijks leven, uw relatie, uw stemming, uw thuis- en werksituatie. De maatschappelijk werker kan u ook helpen bij het oplossen van praktische problemen die met uw ziekte of het voorbereiden van dialyse samenhangen.

Vragenlijsten en samen beslissen

Op onze nierfalenpoli zijn we dagelijks bezig om zorg op maat te leveren voor onze patiënten. Dit betekent een goed gesprek in de spreekkamer waarbij de onderwerpen aan bod komen die voor u op dat moment heel belangrijk zijn.

Daarom vragen wij u voorafgaande aan uw poli bezoek 2 vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten heten PROMS en hierin worden vragen gesteld over uw klachten en over uw kwaliteit van leven. U krijgt deze digitaal toegestuurd via Mijn Dossier (het digitale patiëntenportaal van het Amsterdam UMC). De uitslag van deze vragenlijsten worden tijdens het poli bezoek met u besproken en zo hopen we de dingen te bespreken die voor u op dat moment belangrijk zijn en kunnen de beslissingen in samenspraak genomen worden.

Laboratorium

Voor u de nierfalenpolikliniek bezoekt zal de arts of verpleegkundig specialist u vragen bloed te laten afnemen en/of urine te verzamelen. Voor het spreekuur is het heel belangrijk dat de uitslagen op tijd bekend zijn zodat de voortgang van uw nierziekte besproken kan worden en medicatie kan worden aangepast.

Bereikbaarheid

De nierfalenpolikliniek is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 16.30 uur. Voor recepten kunt u de gehele dag bellen met het secretariaat. Tevens kunt u deze aanvragen via Mijn Dossier, uw digitale patiëntenportaal Als u een arts of de verpleegkundig specialist wilt spreken buiten de afspraak om, dan neemt u eerst telefonisch contact op met het secretariaat van het Niercentrum, telefoon (020) 5661300.

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met uw huisarts, die zo nodig zal overleggen met de dienstdoende nefroloog.

De nierfalenpolikliniek bevindt zich in polikliniek Amsterdam UMC, locatie AMC, afdeling A2.