In deze folder krijgt u informatie over een nierbiopsie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw internist-nefroloog (i.o.).

Wat is een nierbiopsie?

Een nierbiopsie is een onderzoek waarbij met een dikke naald wat weefsel uit de nier wordt gehaald. Dit weefsel wordt in een laboratorium onderzocht met een microscoop. De biopsie wordt uitgevoerd door een internist-nefroloog of een radioloog. Dit is o.a. afhankelijk van beschikbaarheid. Het kan zijn dat de biopsie wordt uitgevoerd door een internist-nefroloog in opleiding of een radioloog in opleiding, onder supervisie van een internist-nefroloog of een radioloog. Met behulp van echografie (afbeelding van inwendige organen door middel van geluidsgolven) bepaalt de arts waar het biopt wordt genomen.

Wat is het doel van de nierbiopsie?

Het weefsel uit de nier wordt met een microscoop onderzocht. Zo kan de internist-nefroloog (i.o.) bepalen of er een behandeling nodig is en zo ja welke.

Is er een alternatief voor een nierbiopsie?

Nee. Nierbiopsie is de enige manier om nierweefsel microscopisch te onderzoeken. Dit geeft waardevolle informatie over de nier en voor de bepaling van de beste behandeling.

Wat zijn de risico’s van een nierbiopsie?

  • Er kan bloed in de urine meekomen. Meestal gaat dit vanzelf over. Soms is het nodig een slangetje in de blaas te leggen om het bloed daar weg te spoelen.
  • Zelden kan er een nierbloeding optreden. Het kan dan nodig zijn een bloedtransfusie te krijgen en/of een angiografie te ondergaan waarbij het bloedvaatje waar de bloeding zich voordoet van binnenuit dicht wordt gemaakt. Dit kan een blijvende verslechtering van de nierfunctie geven.

Welke voorbereidingen zijn er nodig?

Voorafgaand wordt er (meestal al op de polikliniek) bij u bloed afgenomen o.a. om te kijken naar de stolbaarheid van uw bloed.

Let op: Als u bloedverdunners gebruikt moet uw behandeld arts afspraken met u maken over wanneer u uw bloedverdunners (tijdelijk) moet stoppen. Achterop deze brochure kunt u deze afspraak noteren.

Hoe lang word ik opgenomen?

Voor de nierbiopsie wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een dagopname. U blijft minimaal 12 uur ter observatie na de biopsie, waarvan u 6 uur na nierbiopsie plat op uw rug dient te blijven liggen. Als alles goed is verlopen en u geen klachten heeft, mag u na 6 uur rustig uit bed en na 12 uur met ontslag. De ontslagtijd zal in de avond zijn. Als het nodig is, bijvoorbeeld bij bloed plassen of bij een belangrijke daling van het aantal rode bloedcellen, blijft u wel overnachten. Dit zal uw arts vooraf met u bespreken.

Als het bij u een nierbiopsie van uw transplantaatnier betreft, dient u 2 uur plat te liggen en mag u daarna met ontslag.

Hoe gaat de nierbiopsie?

Voorafgaand aan de biopsie wordt er een infuus bij u aangelegd. Als de biopsie wordt verricht door een internist-nefroloog (i.o.), wordt deze verricht op de verpleegafdeling. Als de radioloog de biopsie verricht, gebeurt dit op de afdeling radiologie en komt u na de biopsie terug naar de verpleegafdeling.

In geval van biopsie van eigen nieren:

Bij het begin van de biopsieprocedure vraagt de arts u om op uw buik te gaan liggen. Dit is omdat de nieren vanuit zijkant van de rug het beste te bereiken zijn.

In geval van biopsie van uw transplantaatnier:
De arts zal u vragen om op uw rug te blijven liggen, uw transplantaatnier bevindt zich aan de zijkant van uw onderbuik.

Hierna wordt op de huid wat gel aangebracht. Dit kan koud aanvoelen. Degene die de biopsie uitvoert strijkt daarna met het echo apparaat over de huid. Hiermee wordt de plaats van de punctie bepaald. Hierna wordt de huid ontsmet met alcohol en krijgt u een doek over uw rug om het gebied van de biopsie te beschermen tegen infectie.

De biopsieplaats wordt verdoofd. Deze prikjes kunnen vervelend en soms koud of branderig aanvoelen. Nadat de verdoving is ingewerkt, zal de internist-nefroloog of radioloog een klein sneetje in de huid maken. Hierdoor kan de holle biopsienaald makkelijker worden ingebracht. Na bepalen van de diepte van de nier wordt met een naald ook het nierkapsel verdoofd. De internist-nefroloog of radioloog ziet op de echo of de biopsienaald goed wordt ingebracht. Tijdens de biopsie zal de internist-nefroloog of radioloog u aanwijzingen geven over uw ademhaling. Soms moet u inademen of juist weer uitademen.

Ook als u verdoofd bent kan de biopsie pijn geven. Deze pijn houdt meestal niet langer dan enkele seconden aan. Als dat wel gebeurt, krijgt u extra pijnstilling. Om voldoende weefsel te verkrijgen voor het stellen van een diagnose worden meestal via het insteekgaatje twee tot drie biopsies verricht. De stukjes weggenomen weefsel worden in een laboratorium onderzocht.

Na het onderzoek wordt de gel van uw huid gehaald en het wondje schoon gemaakt. Op het wondje krijgt u een gaasje. De gehele procedure duurt ongeveer 30-45 minuten.

Hoe gaat het verder na de biopsie?

Bij biopsie van uw eigen nieren:

Na het onderzoek is het belangrijk dat u tot 6 uur lang op uw rug in bed blijft liggen. Dit is om de kans op een eventuele nabloeding te verminderen. Na 6 uur mag u uit bed en bewegen; wel dient u rustig aan te doen. U kunt na het onderzoek, als de verdoving is uitgewerkt, pijn krijgen op de biopsieplaats. Hiervoor kunt u aanvullende pijnstilling krijgen.

Bij biopsie van uw transplantaatnier:

Na het onderzoek dient u 2 uur plat te blijven liggen, daarna mag u, als alles goed gegaan is, met ontslag.

Regelmatig zal uw bloeddruk gemeten worden en bloed- en urineonderzoek plaatsvinden om een eventuele complicatie zoals een nabloeding uit te sluiten.

Mag ik na vertrek uit het ziekenhuis weer alles doen?

U mag de dag na het onderzoek niet tillen. De week daarna mag u geen zware lichamelijke inspanning te verrichten. Na die week kunt u weer alles doen.

Krijgt u thuis meer pijn (of neemt de pijn na een week niet af) of bloed in de urine, neem dan contact op met de huisarts of de afdeling nefrologie.

Wanneer krijg ik de uitslag van de biopsie?

De uitslag duurt meestal 10-14 dagen. De internist-nefroloog (i.o.) zal de uitslag met u bespreken.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, neemt u dan ruimschoots voor de geplande biopsiedatum contact op met uw behandeld internist-nefroloog (i.o.).

Afspraken

Redenen voor biopsie besproken met internist-nefroloog (i.o.): …………………………………………..……….

Geplande datum biopsie: ………………………………………………………………………………………………………………...

Om ……..uur, melden op:………………………………………………………………………………………………………………….

Afspraken t.a.v. bloedverdunners: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Gepland polikliniek bezoek voor uitslag biopsie:……………………………………………………………………………..