Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde voor een MRI onderzoek. De radiodiagnostisch laborant voert dit onderzoek bij u uit. In deze folder leest u hoe dit onderzoek gaat.

Philips Ambient Experience MR voor betere patiëntbeleving AMC -  Nieuwscentrum | Philips

De MRI.

Afbeelding met röntgenfilm, Medische beeldbewerking, radiologie, radiografie
Automatisch gegenereerde beschrijving

Voorbeelden van MRI afbeeldingen

Het MRI-onderzoek

MRI is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken zonder dat gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Met de MRI-apparatuur worden doorsnede foto's van uw lichaam gemaakt waarbij gebruik wordt gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven.

Veiligheidsmaatregelen

Bij uw afsprakenbrief vindt u een vragenlijst. Lees de informatie zorgvuldig door en beantwoord daarna de vragen, ook wanneer u dit voor een eerder MRI-onderzoek heeft gedaan.

In ‘Mijn Dossier’ kunt u de vragenlijst digitaal invullen. Hiervoor krijgt u twee weken voor uw afspraakdatum een link toegestuurd via uw email. Wanneer u de vragenlijst op papier heeft ingevuld, moet u deze meenemen als u voor het MRI-onderzoek komt.

Indien u vragen met een JA heeft beantwoord neem dat contact met ons op, radiologie en nucleaire geneeskunde: telefoon (020) 444 4200.

Metalen voorwerpen verstoren het onderzoek of kunnen gevaar opleveren, daarom mag u dergelijke voorwerpen niet meenemen in de onderzoeksruimte. Deze voorwerpen en andere bezittingen kunt u achterlaten in een kleedkamer.

Neem in GEEN geval de volgende voorwerpen in de onderzoeksruimte mee:

  • pasjes die een magnetische code bevatten, zoals pinpassen en creditcards (deze kunnen onbruikbaar worden)
  • muntgeld, sieraden, horloges, manchetknopen
  • gehoorapparaten
  • andere metalen voorwerpen.

Ook oogmake-up bevat metalen. Wij verzoeken u uw ogen niet op te maken indien onderzoek van het hoofd zal plaatsvinden.

Trek gemakkelijke niet-knellende kleding aan. Er mogen geen metalen delen in de kleding zitten zoals ritsen, knopen en versierselen. 

Het onderzoek

Het MRI-onderzoek vindt plaats in een ruimte met een sterk magnetisch veld. U ligt op een onderzoekstafel die tijdens het onderzoek in het toestel wordt geschoven. Dit is geen afgesloten ruimte. Indien u claustrofobisch bent of niet goed tegen kleine ruimtes kunt, neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Het is belangrijk dat u zich tijdens het onderzoek ontspant en zo rustig mogelijk blijft liggen want bewegingen beïnvloeden het resultaat van het onderzoek in negatieve zin. Tijdens het onderzoek hoort u een hard kloppend geluid. Dit zijn normale geluiden bij een MRI-onderzoek. De duur van het MRI-onderzoek hangt af van de informatie die uw behandelend arts wil hebben en kan daarom tussen een half uur en een uur duren. Tijdens het onderzoek is het soms mogelijk muziek via de radio te beluisteren.

Mag u eten en drinken voor het onderzoek?

Over het algemeen hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt dus alles gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

Krijgt u een onderzoek van de buik of van het hart, dan is dat in sommige gevallen wel nodig. Welke dat zijn staan in uw afsprakenbrief.

Contrastmiddel

Soms gebruiken we contrastmiddel. Als dat bij u nodig is, wordt er een infuus ingebracht waardoor tijdens of voor het onderzoek het contrastmiddel wordt toegediend. Afgezien van de prik voelt u niets van de ingespoten vloeistof. Het bij MRI-onderzoek gebruikte contrastmiddel wordt al vele jaren gebruikt om de resultaten van het onderzoek te verbeteren. Het betreft een zeer veilig middel, waarbij slechts zelden bijwerkingen worden gezien.

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?

Na het onderzoek bekijkt de laborant of de beelden zijn gelukt. De radioloog beoordeelt de foto’s en maakt een verslag hiervan. U krijgt daarom niet meteen de uitslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag op een later tijdstip met u. U kunt de uitslag ook lezen in “mijn Dossier”.

Tot besluit

Er is voor u een bepaalde tijd gereserveerd. Bent u niet in staat de gemaakte afspraak na te komen, geef dit dan tijdig door aan de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde,

telefoon (020) 444 4200.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts of bellen met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde, telefoon (020) 444 4200.