U wordt opgenomen in Amsterdam UMC, locatie VUmc voor een mediastinoscopie. Een drukke dag: u zult veel verschillende mensen zien en krijgt veel informatie in een periode waarin u al veel aan uw hoofd heeft.Een aantal zaken waarmee u tijdens uw opname te maken krijgt, zetten we nog even op een rijtje, zodat u de informatie op een rustig moment nog eens kunt nalezen.

Vragen komen soms op als de arts of verpleegkundige niet direct beschikbaar is. Het is handig om die vragen dan op te schrijven, zodat u deze op een later tijdstip makkelijk kunt stellen.

Wat is een mediastinoscopie?

Een mediastinoscopie is een operatie waarbij de lymfeklieren die zich bevinden in de ruimte in de borstkas tussen de longen (het mediastinum) worden onderzocht op bepaalde afwijkingen.

De ingreep wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Er wordt een snede van ongeveer drie centimeter gemaakt evenwijdig aan de bovenzijde van het borstbeen. Hierdoor wordt een buis voor de luchtpijp (trachea) gebracht en worden er stukjes van de lymfeklieren weggenomen die voor onderzoek naar het laboratorium worden gestuurd.

In het algemeen kunt u de dag van of de dag na de operatie met ontslag.

Iedere operatie kent mogelijke bijwerkingen. Zo kan bij een mediastinoscopie heesheid optreden door beschadiging van een zenuw, vooral linkszijdig. U kunt verdere details met uw chirurg bespreken.

Dag van opname

U heeft een intakegesprek met een verpleegkundige die u een aantal vragen stelt en u nog wat informatiemateriaal rond de operatie geeft. Ook wordt u wegwijs gemaakt op de afdeling en krijgt u te horen hoe laat u ongeveer wordt geholpen. En uiteraard kunt u terecht met vragen. Verder krijgt u twee polsbandjes met uw naam, geboortedatum en patiëntennummer. Indien nodig wordt er bloed afgenomen voor onderzoek.

Amsterdam UMC is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen zelfstandig spreekuren en assisteren bij operaties. Hierdoor kan het voorkomen dat u voorafgaand aan de operatie een gesprek heeft met een arts in opleiding tot specialist (AIOS) of een co-assistent. De behandelende chirurg komt ook altijd bij u

langs. De chirurg of de zaalarts brengt een markering aan aan de kant waar u geopereerd wordt. Als u nog vragen heeft, kunt u deze stellen.

Dag van operatie

U bent vanaf middernacht nuchter. Dat wil zeggen dat u geen voedsel (of sondevoeding) tot u mag nemen. U mag alleen water of appelsap tot twee uur voor de operatie (voor diabetici gelden aangepaste regels, dit wordt door de verpleegkundige met u besproken). Voor vertrek van de afdeling krijgt u al kalmerende medicatie, als dat zo door de anesthesie met u is afgesproken. Als u als eerste op het operatieprogramma staat, wordt u rond 07.20 uur naar de inleidingsruimte gebracht, waar medewerkers van de anesthesie u ontvangen. Daarna gaat u naar de operatiekamer. Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent en uw situatie stabiel is, gaat u terug naar de afdeling. De chirurg belt na de operatie uw eerste contactpersoon om te vertellen hoe de ingreep is verlopen. Bij aankomst op de afdeling heeft u:

  • een operatiewond. Deze is meestal onderhuids gehecht. De hechtingen lossen vanzelf op;
  • een neusbrilletje voor extra zuurstoftoediening.

Ontslag

Afhankelijk van het verloop van de operatie en daarna gaat u op de dag van de ingreep of de dag erna met ontslag. U krijgt bij ontslag een afspraakbrief mee voor controle op de polikliniek. Het komt voor dat u wordt opgenomen voor een operatie of een onderzoek onder narcose en dat de ingreep op het laatste moment moet worden uitgesteld. Hoewel wij zoveel mogelijk volgens een planning werken, kunnen er zich situaties voordoen die niet te voorzien zijn (bijvoorbeeld een spoedeisende operatie). Alle betrokken medewerkers realiseren zich dat dit voor de betreffende patiënt heel vervelend is. We proberen de afgelaste ingreep op zo kort mogelijke termijn opnieuw in te plannen. Soms kan dit binnen dezelfde opname, soms wordt de patiënt ontslagen en later opnieuw opgenomen. Deze folder beschrijft de gebruikelijke gang van zaken, in bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken.