Leverpoli

Op de leverpoli van het Emma Kinderziekenhuis worden kinderen met aandoeningen aan de lever onderzocht en behandeld. De polikliniek doet daarnaast onderzoek naar de achtergrond van leverziekten.

Aandoeningen aan de lever kunnen zich op alle leeftijden voordoen en heel verschillend presenteren. Variërend van geelzucht vanaf de geboorte tot toevallig vastgestelde afwijkingen in de bloedwaarden zonder verdere klachten. Indien de huisarts of kinderarts de oorzaak van de leverafwijkingen niet kan vinden zal hij in veel gevallen telefonisch met ons team van leverspecialisten overleggen en zo nodig naar ons verwijzen.

Wat kan ik verwachten?

Bij afspraak op de poli voor leveraandoeningen wordt vaak ook een speciale echo gemaakt waarbij de elasticiteit van de lever wordt gemeten. Het kan zijn dat uw kind hiervoor 3 uur tevoren niet gegeten moet hebben. Wij zullen u dit dan tevoren melden. In veel gevallen is ook een of meerdere keren bloedonderzoek nodig, omdat er heel veel verschillende oorzaken van aandoeningen van de lever zijn en deze niet allemaal in een keer onderzocht kunnen worden. Op basis van de bevindingen wordt besloten of verdere begeleiding bij de eigen arts verder kan of dat u op de leverpoli blijft komen.

Betrouwbare informatie over verschillende leverziekten kunt u vinden op https://www.mlds.nl/ en https://www.leverpatientenvereniging.nl/

MASLD poli

Op de MASLD poli van het Emma Kinderziekenhuis worden kinderen met verdenking op MASLD onderzocht. De polikliniek doet daarnaast onderzoek naar de achtergrond van deze leveraandoening.

MASLD is de afkorting voor ingewikkelde naam ‘metabool geassocieerde steatotische leverziekte’ Dit is een aandoening waarbij door te veel vasthouden van vet in de lever, deze geïrriteerd en in sommige gevallen ook verlittekend kan worden. Deze aandoening van de lever komt veel voor bij kinderen met overgewicht. Om deze reden wordt bij controle bij een kinderarts voor overgewicht in het bloedonderzoek ook op MASLD getest. Indien deze test irritatie van de lever laat zien, zal u met uw kind naar de MASLD poli worden verwezen.

Wat kan ik verwachten?

Meestal wordt u al voor de afspraak op de poli geïnformeerd door de arts over de wetenschappelijke onderzoeken die op de MASLD poli plaatsvinden om meer te weten te komen over deze relatief nieuwe aandoening. Hier kunt u dan tevoren over nadenken en dit bespreken met uw kind. Deelname hieraan is vrijwillig, het kan wel helpen om het opsporen en de behandeling van MASLD te verbeteren voor uw kind en andere kinderen.

Tijdens de afspraak op de poli voor leveraandoeningen wordt een speciale echo gemaakt waarbij littekenvorming van de lever wordt gemeten. Ook zal nieuw bloedonderzoek worden verricht naar de functie van de lever en aanwezigheid van andere aandoeningen die irritatie of verlittekening kunnen geven. Het is voor deze onderzoeken belangrijk dat uw kind die dag niet gegeten heeft en alleen water of thee heeft gedronken. Tijdens het polibezoek zullen we de eerste uitslagen bespreken, vragen beantwoorden en adviezen geven over met welke leefstijl aanpassingen MASLD het best kan worden behandeld.

Na het polibezoek krijgt u een belafspraak om de definitieve uitslagen te bespreken, die meestal na 2 weken bekend zijn. Dan worden verdere adviezen en controles ook besproken. Verdere begeleiding zal in meeste gevallen bij de eigen arts kunnen met zo nodig controle op de leverpoli na 6 tot 12 maanden.

Betrouwbare informatie over MASLD kunt u vinden op Leververvetting - Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl) en Steatotische leverziekte (leververvetting) - Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) (leverpatientenvereniging.nl)