Binnenkort ondergaat uw kind een behandeling met behulp van lachgassedatie. Om uw kind en uzelf goed voor te bereiden ontvangt u deze folder. Hierin leest u meer over wat lachgas is, hoe u uw kind kunt voorbereiden en hoe de sedatie met lachgas verloopt.

Wat is lachgas?

Lachgas is een veilig middel wat gebruikt wordt zodat uw kind zich tijdens een procedure kan ontspannen en relaxt kan voelen. Als lachgas wordt ingeademd werkt het kalmerend. Het werkt snel en is na afloop binnen 5 minuten uitgewerkt.

Lachgas is geen narcose en uw kind zal niet slapen. Wel kan uw kind trager reageren op vragen.

Sedatie met lachgas

Lachgas is vooral geschikt voor angstige kinderen boven de twee jaar. Voor uw kind is het door de lachgas eenvoudiger de procedure te ondergaan, omdat hij/zij zich ontspannen voelt. Lachgas wordt toegediend door een “lachgas praktijkspecialist”. Dat is een arts of verpleegkundige die hiervoor is opgeleid.

Tijdens de sedatie houdt de lachgaspraktijkspecialist een kapje over de mond en neus van uw kind. Belangrijk is dat uw kind hier goed op wordt voorbereid. Uw kind kan normaal door dit kapje in- en uitademen.

Voorbereiding van uw kind op de sedatie

Het is belangrijk dat uw kind vertrouwen krijgt in deze methode. In het ziekenhuis komt de lachgaspraktijkspecialist vooraf met u en uw kind kennismaken. Er kan ook een indicatie zijn om voorafgaand kennis te maken met de medisch pedagogisch zorgverlener. De lachgaspraktijkspecialist kan dan in samenwerking met de medisch pedagogisch zorgverlener afstemmen wat er nodig is om de procedure zo goed mogelijk te laten verlopen. De procedure wordt stap voor stap met u en uw kind doorgenomen. Als het langer van tevoren bekend is dat lachgassedatie toegepast gaat worden kan uw kind al eerder voorbereid worden.

Thuis oefenen met het kapje

U kunt uw kind thuis laten spelen met het kapje. Het advies is, om het opzetten van het kapje eerst voor te doen bij uzelf, of een pop/knuffel en spelenderwijs uw kind te motiveren het kapje zelf te laten ontdekken en op te doen.

Tijdens het spel oefent u het kapje op de neus en mond van uw kind te doen en rustig in en uit laten ademen. Het kan helpen met uw kind vooraf een fijn gevoel of leuke gedachte te kiezen zodat uw kind bij het oefenen dat gevoel of die gedachte kan oproepen. U kunt eerst met uw kind nagaan wat hij/zij fijn vindt. Bijvoorbeeld lekker drijven op de rug in het zwembad net als op vakantie. Of knuffelen met een huisdier op de bank.

Wat vertelt u aan uw kind?

  • Uw kind kan normaal door het kapje in- en uitademen en het kapje blijft gedurende de hele procedure over de neus en mond.
  • Uw kind merkt weinig van de behandeling.
  • U blijft bij uw kind tijdens de behandeling.
  • Tijdens de behandeling heeft uw kind het gevoel dat het zweeft of dagdroomt. Soms moet je even wachten tot dit gevoel komt. Dit gevoel komt dan vanzelf.
  • In de kamer is het stil en rustig. Alleen het lachgasapparaat bromt een beetje.
  • Om een vinger komt een bandje met een rood lampje. Zo kunnen we goed zien hoe het met jou gaat.

De sedatie stap voor stap

Eten

Laat uw kind niet te veel eten voor de behandeling. Uw kind hoeft niet nuchter te zijn.

Vooraf

De lachgaspraktijkspecialist bespreekt met u en uw kind:

  • De gezondheid en eventueel medicijngebruik van uw kind.
  • Wat er gaat gebeuren tijdens de sedatie.
  • De behandeling en de te verwachten effecten van de sedatie met lachgas.

Hoe verloopt de sedatie

In de kamer is het schemerig en er is een rustige sfeer. Alleen de lachgaspraktijkspecialist of (indien betrokken) medisch pedagogisch zorgverlener praat tegen uw kind. De anderen zijn stil. Het lachgasapparaat maakt op de achtergrond een brommend geluid. U mag bij uw kind blijven. Het is belangrijk dat u niet tegen uw kind of andere mensen praat en de mobiele telefoon uitzet. Door de lachgas komen geluiden versterkt binnen bij uw kind en daarom is het belangrijk dat het rustig op de kamer is.

Kapje

We beginnen met het passen van het kapje. Het kapje heeft een slang voor de aanvoer van lachgas en zuurstof.

Saturatiemeter

Uw kind krijgt een saturatiemeter op een vingertop geplakt. Dit is een speciale pleister met een rood lampje waarmee we de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed kunnen meten.

Toedienen van lachgas

Uw kind krijgt via het kapje een mengsel van lachgas en zuurstof toegediend tot het zich prettig en ontspannen voelt, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Dan start de medische behandeling. Uw kind krijgt lachgas tot de behandeling klaar is. De sedatie werkt het beste als uw kind zich kan overgeven aan het dromerige gevoel en zich veilig voelt.

Als dat nodig is wordt er een plaatselijke verdoving gegeven, zoals een verdovende zalf of een medicijn. Lachgas werkt kort en plaatselijke verdovingen langer, waardoor pijnstilling langer werkt.

Einde van de behandeling

Na de behandeling krijgt uw kind 5 minuten 100% zuurstof toegediend. Het kapje blijft nog 5 minuten op het gezicht om de uitgeademde lachgas af te zuigen. De lachgas is na een paar minuten uitgewerkt. Er zijn bijna nooit na-effecten merkbaar.

Beleving van lachgas sedatie

Hoe iemand lachgas sedatie ervaart verschilt per persoon. In het algemeen vertellen kinderen dat ze slaperig waren en het gevoel hadden te dromen. Sommigen hadden het gevoel in een ballon te zitten, een soort veilige plek waar ze de behandeling “los konden laten”. Sommige kinderen herinneren zich bijna niets meer terwijl andere kinderen juist de rust en zelfvertrouwen rondom de medische handeling onthouden en vanuit deze positieve ervaring kunnen leren.

Hoewel na het inademen van lachgas het eerste gevoel onwennig en vreemd kan zijn, zal dit in de meeste gevallen na een paar minuten veranderen in een prettig, warm, loom, ontspannen, beetje afwezig en/of zweverig gevoel.

Het komt ook wel eens voor dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. En er zijn soms ook kinderen die het zo spannend vinden om een kapje over hun gezicht te hebben, dat zij de sedatie niet willen ondergaan. In dat geval wordt in overleg met de arts gekozen voor een alternatieve aanpak.

Effecten op de gezondheid

Wanneer lachgas op deze wijze wordt gebruikt (in lage concentraties en voor een korte duur) is dit ongevaarlijk voor de gezondheid. Heel soms hebben mensen na de sedatie met lachgas last van na-effecten zoals duizeligheid, licht in het hoofd, euforie (een verhoogd gevoel van welzijn).

Er mogen geen vrouwen aanwezig zijn die zwanger zijn.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kan u deze via Mijn Dossier aan uw hoofdbehandelaar stellen. Uw hoofdbehandelaar kan de vragen doorsturen naar de lachgassedatiespecialist.