Uw behandelend arts heeft voor u een EEG-onderzoek aangevraagd. U wordt daarvoor binnenkort op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) verwacht.De afkorting EEG staat voor elektro-encefalogram. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit in de hersenen opgevangen en op een computer geregistreerd. Het is een methode om de hersenfunctie te onderzoeken en eventuele afwijkingen op te sporen. In deze folder kunt u lezen waar en hoe het onderzoek zal plaatsvinden en welke voorbereidingen u moet treffen. Lees deze folder daarom goed door.

Afspraak

U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de afdeling KNF in de polikliniek, locatie receptie C (verdieping min 1, PK -1 Z 131).

Alle onderzoeken op de afdeling klinische neurofysiologie worden op vaste tijden afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn.

Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minstens 24 uur van tevoren te doen.

Voorbereiding

De elektrische activiteit in de hersenen kan worden opgevangen met behulp van elektroden die op de hoofdhuid worden bevestigd. Om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk dat het haar en de hoofdhuid droog en zo schoon mogelijk zijn. Wij adviseren u dan ook om uw haar van tevoren te wassen en geen haarlak, crème, gel of iets dergelijks te gebruiken.

Het EEG-onderzoek

Er zijn twee soorten EEG-onderzoek:

  • het standaard EEG
  • het EEG na (partiele) slaapdeprivatie

Het standaard EEG

Voor de registratie

Op uw hoofdhuid worden de plaatsen waar de ca. 25 elektroden moeten komen, uitgemeten en met een huidpotlood aangestreept. Voor een optimaal contact wordt de huid op de uitgemeten plaatsen met een wattenstaafje en scrub licht geschuurd; dit kan wat gevoelig zijn. Hierna worden de elektroden met een kleefpasta bevestigd. Om de hartslag te registreren worden er elektroden op de handen of schouders geplakt. Tevens krijgt u een sensor op de bovenkleding thv de buik om de ademhaling te registreren. Na deze voorbereidingen, die ongeveer twintig minuten duren, begint de eigenlijke registratie.

Registratie

De registratie (+video-opname) duurt ongeveer dertig minuten. Om zo goed mogelijk te kunnen ontspannen komt u te liggen en wordt de verlichting gedempt. Tijdens het onderzoek hebt u vrijwel steeds de ogen dicht. De laborant zal u vragen om de ogen af en toe te openen en weer te sluiten en gedurende enige tijd (ongeveer drie minuten) diep te zuchten. U zult bovendien enkele reeksen lichtflitsen te zien krijgen. Als u tijdens het onderzoek slaperig wordt mag u hieraan toegeven; als u wakker moet blijven zal de laborant u dit meedelen.

Na de registratie

Na afloop van de registratie worden de elektroden verwijderd met alcohol of met een speciale olie. Uw hoofdhuid wordt zo goed mogelijk schoongemaakt, het haar kan er nog wel wat vettig uit zien.

Extra voorbereiding bij kleine kinderen

Kinderen kunnen dit onderzoek als spannend ervaren. Wij hebben daar begrip voor en doen ons best uw kind gerust te stellen. Ook is het belangrijk dat u van te voren goed probeert uit te leggen wat er gaat gebeuren. Het is verstandig een flesje drinken en een vertrouwde knuffel mee te nemen.

Soms is het nodig de met contactpasta gevulde elektroden met lijm vast te plakken. Om de lijm dan snel te laten drogen wordt er perslucht gebruikt.

Het EEG na slaapdeprivatie

De voorbereiding en registratie verlopen grotendeels zoals bij het standaard EEG-onderzoek. U zult echter voorafgaande aan dit onderzoek een hele nacht of een gedeelte van de nacht wakker moeten blijven. Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar moeten de gehele nacht wakker blijven en mogen ook overdag niet slapen. Kinderen tot en met 12 jaar blijven een gedeelte van de nacht wakker (zie onder). Gedurende de nacht en in de ochtend voor het onderzoek mag u geen alcoholische of cafeïnehoudende drankjes drinken, maar wel gewoon ontbijten.

De volgende ochtend vroeg zal het EEG worden geregistreerd. De registratie duurt ongeveer 60 minuten, de totale duur van het onderzoek is 90 minuten.

Wij raden u ten zeerste af zelf een auto te besturen. Doordat u een nacht niet hebt geslapen, is uw reactiesnelheid sterk verminderd.

EEG na slaapdeprivatie bij kinderen

De voorbereiding en registratie verlopen grotendeels zoals bij het standaard EEG-onderzoek.

Afhankelijk van de leeftijd zal uw kind voorafgaande aan dit onderzoek een periode wakker moeten blijven. De volgende middag zal, terwijl uw kind dan mag slapen, het EEG worden geregistreerd. De registratie duurt ongeveer 60 minuten, de totale duur van het onderzoek is 90 minuten.

Slaapdeprivatieschema bij kinderen t/m 12 jaar:

  • Leeftijd jonger dan 2 jaar: slapen tot 06.00 uur, ochtendslaapje overslaan, EEG aan het begin van de middag.
  • Leeftijd van 2 t/m 5 jaar: 2 uur later dan normaal naar bed, slapen tot 06.00 uur, daarna wakker houden (eventueel naar school), EEG aan het begin van de middag.
  • Leeftijd 6 t/m 12 jaar: slapen van middernacht tot 05.00 uur, ’s ochtends naar school, EEG aan het begin van de middag.

Na het onderzoek

Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan uw behandelend arts, bespreekt deze de uitslag van het EEG-onderzoek met u. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt uw behandelend arts u de uitslag zodra deze bekend is.

Vragen

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met:

Afdeling Klinische Neurofysiologie in de polikliniek, receptie C, ruimtenummer PK -1 Z 131

Telefoon: (020) 444 0732

E-mail: knf@amsterdamumc.nl

Algemene informatie VU medisch centrum

Algemeen nummer: 020 444 4444

Postadres: Postbus 7057, 1007 MB, Amsterdam

Internet: www.amsterdamumc.nl

E-mail: zorgsupport@vumc.nl