Uw behandelend arts heeft u verwezen naar het Vaatcentrum, onderdeel van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde, voor een vaatonderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een vaatlaborant. Deze tekst beschrijft de gang van zaken bij zo'n onderzoek.

Waaruit kan een vaatonderzoek bestaan?

Bij een vaatonderzoek kan gebruik worden gemaakt van bloeddrukmetingen, duplex, of een combinatie hiervan.

  • Bloeddrukmetingen worden meestal uitgevoerd in de armen en de benen (de zogenaamde enkel-arm-index). Soms vinden deze metingen plaats voor- en nadat u enkele minuten op een loopband heeft gelopen.
    Dit onderzoek kan ook specifiek gericht zijn op de vingers of de tenen, hierbij hoeft u uiteraard niet op de loopband te lopen.
  • Duplexonderzoek is een combinatie van echografie (beeldvormend onderzoek met behulp van geluidsgolven) en doppler (onderzoek waarmee de bloedstroom gemeten kan worden). De vaatlaborant meet met een doppler-apparaat de bloedstroom in de slagaders. Deze wordt dan zichtbaar als beeld en hoorbaar als geluid.

Voor onderzoek van vaten in de buik kan het soms nodig zijn een dieet te volgen om gasvorming in de darmen tegen te gaan, dit is om de kwaliteit van de beeldvorming te verbeteren. Mocht dit bij u het geval zijn, dan staat dat vermeld in de afspraakbrief die u voor het onderzoek thuis ontvangt.

Gang van zaken op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde tijdens het onderzoek

In het Echo/Vaatcentrum vinden meerdere soorten onderzoeken plaats. Er lopen verschillende programma’s tegelijkertijd en er zijn ook meerdere vaatlaboranten en dokters aanwezig. Daardoor kan het gebeuren dat iemand die later dan u gekomen is toch eerder wordt geholpen.

Zowel voor het duplexonderzoek als voor de meeste bloeddrukmetingen krijgt u gel op de huid aangebracht. Deze gel is op basis van water en vlekt niet. Wel kan het na afloop een plakkerig gevoel geven. Voor onderzoeken met bloeddrukmetingen gebruiken wij bloeddrukbanden voor om de armen en/of benen en een knijpertje met een kleine meetcel voor op de vingertoppen of tenen.

Na afloop van het onderzoek maakt de vaatlaborant een verslag dat uw behandelend arts via de computer kan lezen. Als u na het vaatonderzoek aansluitend een afspraak op de polikliniek heeft, zorgt de vaatlaborant dat de uitslag op tijd in de computer gezet wordt.

Waar moet u zijn voor deze afspraak?

U moet zich melden bij het Echo/Vaatcentrum van afdeling Radiologie. De routeinformatie vindt u in uw afspraakbrief. U meldt zich bij de balie.

Kunt u niet komen?

Bent u verhinderd, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.

In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt onderzoeken.

Wanneer u niet op tijd kunt zijn voor de afspraak, bestaat de kans dat u niet meer geholpen kunt worden en dat u een nieuwe afspraak krijgt.

Hebt u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u ons bellen.

We zijn op werkdagen van 09.00-12.00 uur en van 14.00-16.00 uur bereikbaar op de volgende nummers:

AMC, algemeen nummer: 020-56 69111

Afsprakenbureau radiologie: 020-56 65765

Balie Echo/Vaatcentrum: 020-56 67662