In deze folder leest u meer over een dexa-onderzoek bij uw kind. U krijgt informatie wat een dexa-onderzoek is en waarom uw kind die krijgt. U leest ook hoe een dexa-onderzoek gaat en hoe u uw kind moet voorbereiden en hoe u de uitslag krijgt.

Wat is een dexa-onderzoek?

Een dexa-onderzoek is een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het AMC.

Met dit onderzoek kijken wij naar de botdichtheid en/of de vetverdeling in het lichaam van uw kind.

Waarom krijgt uw kind een dexa-onderzoek?

Het kan belangrijk zijn om de hoeveelheid kalk in het bot te meten. De normale hoeveelheid kan afwijken door medicijngebruik of erfelijke factoren. De gemeten hoeveelheid vergelijken wij met waarden die horen bij de leeftijd en geslacht van uw kind.

Hoe gaat een dexa-onderzoek?

Uw kind komt op een onderzoekstafel te liggen. Er worden twee (of drie) foto’s gemaakt met röntgenstraling. De straling die gebruikt wordt voor dit onderzoek is minimaal en niet schadelijk voor uw kind. Er worden foto’s van de onderrug, linker heup en soms ook van het hele lichaam gemaakt. Het is belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk blijft liggen.

Een van de ouders/verzorgers mag bij het onderzoek aanwezig zijn.

Hoe bereidt u uw kind voor op een dexa-onderzoek?

Voor het dexa- onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig.

Hoe lang duurt een dexa-onderzoek?

Een dexa-onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Hoe krijgt u de uitslag?

U hoort meteen of de foto’s van uw kind gelukt zijn. Op een later tijdstip bekijkt een arts (radioloog) het dexa-onderzoek nauwkeurig en maakt hiervan een verslag voor de behandelend arts van uw kind. Deze arts bespreekt de uitslag van het dexa-onderzoek met u.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van een dexa-onderzoek?

Een dexa-onderzoek heeft voor zover bekend geen bijwerkingen en risico’s.

Informatie voor kinderen

De hier aangeboden informatie is er ook in een vereenvoudigde folder met foto's voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, of bekijk het boekje voor de kleintjes: "Dexa-onderzoek van Linda". Het laat aan de hand van eenvoudige tekst of zinnen met plaatjes zien wat uw kind meemaakt bij het onderzoek. Geef dit boekje aan uw kind en bekijk het eventueel samen. Zo weet uw kind goed wat hij of zij kan verwachten.

Deze folders zijn te vinden op www.amsterdamumc.nl onder patiënteninformatie.

Wat moet u meenemen?

Heeft u van de arts een aanvraagformulier gekregen? Dan moet u dit meenemen. Neemt u ook de Amsterdam UMC-patiëntenpas van uw kind en de verzekeringspapieren mee?

Heeft uw kind nog geen Amsterdam UMC-patiëntenpas? Dan moet u dit voor het onderzoek laten maken. U kunt hiervoor terecht bij de Patiëntenregistratie op de begane grond van het Polikliniekgebouw A (A0).

Tip: neem een voorleesboekje mee voor uw kind.

Belangrijk: kom op tijd!

Het is belangrijk dat u en uw kind op tijd aanwezig zijn . Kunt u niet op de afspraak aanwezig zijn? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt die gerust stellen als u op de afdeling komt voordat wij aan het dexa-onderzoek beginnen.

U kunt ook altijd contact opnemen met de Afdeling Radiologie door de te bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur op tel: 020-5665765.