In deze tekst vindt u informatie over de CT-geleide punctie. Wat is een CT-geleide punctie en waarom wordt deze gedaan? Hoe moet u zich voorbereiden en hoe verloopt de punctie? Hoe krijgt u de uitslag?

Waarom een punctie?

Er is bij u in een eerder onderzoek een afwijking geconstateerd. Om de aard van deze afwijking vast te stellen is weefselonderzoek nodig. Bij de punctie wordt weefsel (lichaamscellen) met een naald uit de afwijking opgezogen.

Hoe is de voorbereiding?

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meld dit dan aan de arts die u verwijst voor de punctie. Die kan u adviseren tijdelijk met de medicijnen te stoppen, om een bloeding tijdens of na de punctie te voorkomen. Voor andere medicijnen geldt dat u ze inneemt zoals voorgeschreven door uw behandelend arts.

Regel het vervoer naar huis terug

Na het onderzoek mag u niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf uw vervoer naar huis terug.

De punctie

De radioloog bepaalt voorafgaand aan de punctie de plaats en de grootte van de afwijking met behulp van de CT-scanner.

Punctie onder CT geleide

Met behulp van de CT-apparatuur wordt de plaats van de afwijking goed zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Ook wordt de locatie op uw huid gemarkeerd. Met een naald zuigen we weefsel uit de afwijking op, dat in het pathologisch anatomisch laboratorium wordt onderzocht.

Bij de punctie gebruiken we een dunne of een wat dikkere naald. De huid wordt ontsmet en het omliggende weefsel verdoofd zodat u niets voelt. Afhankelijk van de hoeveelheid weefsel die nodig is voor onderzoek, prikken we enkele malen. Na de punctie moet het insteekgaatje (een klein wondje) worden dichtgedrukt om een bloeduitstorting te voorkomen. U krijgt een pleister en hierna kunt u weer gewoon met uw dagelijkse bezigheden aan de slag.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De duur van de punctie is maximaal één uur.

Nazorg

Mocht u na afloop pijn krijgen, dan kunt u hiertegen Paracetamol innemen.

Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?

De patholoog-anatoom onderzoekt het weefsel. De uitslag gaat naar uw behandelend arts. U krijgt de uitslag dus via uw behandelend arts te horen.

Wat moet u doen als u niet kunt komen?

Als u verhinderd bent te komen, neemt u dan alstublieft minstens één dag voor het onderzoek (telefonisch) contact op.

Waar moet u zich melden voor het onderzoek?

U meldt u bij wachtruimte 6 van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Vanuit de polikliniek kunt u route 78 volgen.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze tekst nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen.

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 - 12.00 uur en van 14.00 -16.00 uur op de volgende telefoonnummers:

Algemeen nummer AMC: 020 - 566 9111

Balie Radiologie: 020 - 566 5765