O CT-scan van de buikO CT-scan van de bloedvaten (CTA)O CT-scan van de nieren, urinewegen, blaasO CT-scan algemeen

Algemene informatie

Voor u is een afspraak gemaakt voor een van de bovengenoemde CT-scan onderzoeken.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde. Meldt u zich op de locatie die in uw afsprakenbrief staat.

De onderzoeken vertonen veel overeenkomsten met elkaar; daarom is er 1 informatie folder gemaakt. Leest u de folder goed door, zodat u weet wat er gaat gebeuren en hoe u zich dient voor te bereiden op het onderzoek.

Het CT onderzoek

De letters CT staan voor computertomografie. Een CT-scan is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen en een computer.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel die langzaam door een ring schuift.

Die ring is ongeveer zeventig centimeter breed. In de ring bevindt zich een röntgenbuis waarmee de foto's worden gemaakt. De röntgenbuis draait tijdens het maken van de foto's rond. Dat maakt enig lawaai. Vanuit die buis worden röntgenstralen door uw lichaam gestuurd. De stralen worden opgevangen en omgezet in elektrische signalen. Die signalen worden weer verwerkt door een computer.

In verband met de röntgenstralen kan een eventuele begeleider tijdens het uitvoeren van het onderzoek niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte. Alleen in bijzondere situaties is dit mogelijk. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan. Het onderzoek is, afgezien van het eventueel inbrengen van een infuus, niet pijnlijk en duurt vanaf dat men is opgeroepen gemiddeld vijftien minuten.

Jodiumhoudend contrastvloeistof

Contrastvloeistof

Voor het zichtbaar maken van de bloedvaten en van sommige organen is het nodig een contrastvloeistof te gebruiken. Als dat bij u nodig is, wordt er een infuus ingebracht

waardoor tijdens het onderzoek een jodiumhoudende contrastvloeistof wordt ingespoten.

Tijdens het inspuiten kunt u kortdurend een warm gevoel krijgen. Jodiumhoudend contrastmiddel wordt al vele jaren gebruikt om de resultaten van het onderzoek te verbeteren. Het betreft een veilig middel, waarbij slechts zelden bijwerkingen worden gezien. Bij sommige patiënten kan een tijdelijke of blijvende verslechtering van de werking van de nieren voorkomen. Indien u hierop een verhoogd risico heeft, zal uw aanvrager u hier over informeren en u, indien nodig, doorverwijzen naar de afdeling nefrologie.Als u na een eerder onderzoek met contrasttoediening via het infuus een allergische reactie heeft gehad waarvoor behandeling noodzakelijk was, zult u voorafgaand aan het CT onderzoek medicijnen moeten innemen. Hiervoor krijgt u een recept van uw behandelend arts. Indien bij het maken van de afspraak bovenstaande niet met u besproken is, dan moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Borstvoeding

Een zeer klein deel van de contrastvloeistof kan in de moedermelk terecht komen en door de baby worden gedronken. Deze hoeveelheid is echter zo klein dat er geen zorg hoeft te bestaan voor nadelige gevolgen voor de baby. Het is dan ook niet nodig om tijdelijk met de borstvoeding te stoppen.

Jodium en schildklieraandoeningen

In jodiumhoudende contrastmiddelen is het jodium gebonden aan een andere stof. Er komt ook een geringe hoeveelheid zogenoemd vrij jodium voor in deze contrastmiddelen. Dit is van belang indien u op korte termijn mogelijk behandeld zult worden met radioactief jodium (131J) voor kwaadaardige aandoeningen van de schildklier. Ook diagnostisch onderzoek met dit middel op de afdeling nucleaire geneeskunde zal enige tijd niet mogelijk zijn. Met korte termijn wordt hier bedoeld een periode van een half jaar. Als u weet dat dit zeker of mogelijk zal gebeuren, meldt u dit dan bij uw behandelend specialist, internist of bij de afdeling radiologie. Er kan dan nagegaan worden welke andere mogelijkheden er zijn voor u.

Voorbereiding thuis

O CT-scan van de buik

U kunt uw medicijnen innemen zoals is voorgeschreven.

Dieet:

Indien het onderzoek ’s ochtends plaatsvindt:

  • tot het ontbijt alleen helder vloeibaar drinken;
  • ontbijt: alleen twee beschuiten en een kop thee;
  • daarna niet meer eten of drinken (nuchter).

Indien het onderzoek ’s middags plaatsvindt:

  • tot het ontbijt alleen helder vloeibaar drinken;
  • ontbijt: normaal;
  • tussen ontbijt en lunch helder vloeibaar drinken;
  • lunch: alleen twee beschuiten en een kop thee;
  • daarna niet meer eten of drinken (nuchter).

O CT-scan van de bloedvaten (CTA)

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

O CT scan van de nieren, urinewegen en blaas

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Vlak voor het onderzoek krijgt u mogelijk via een infuus een vocht- afdrijvend medicijn

(Furosemide) toegediend. Dit medicijn is ter optimalisatie van het afbeelden van de

urinewegen.

O CT scan algemeen

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Voor sommige CT onderzoeken moet u direct voorafgaand aan het onderzoek 2-3 bekers water drinken. Als dit voor u van toepassing is, staat dit in uw afsprakenbrief vermeld. U krijgt het water van de balie medewerker/doktersassistent of van de laborant die de scan bij u gaat maken. Voorheen was het gebruikelijk dat patiënten van te voren Telebrix Gastro vloeistof moesten drinken; dit komt zelden meer voor. Wel is het voor bepaalde indicaties nodig om de dikke darm met Telebrix-Gastro vloeistof te vullen. De vloeistof wordt dan via een buisje (canule) in de anus toegediend.

Zwangerschap

Het is ongewenst dit onderzoek uit te voeren tijdens de zwangerschap. Bestaat er een kans dat u zwanger bent, neemt u dan contact met ons op. Onze contactgegevens vindt u aan het eind van deze folder.

Na het onderzoek

De foto’s die zijn gemaakt worden beoordeeld door een gespecialiseerde arts, de radioloog. Deze geeft de informatie door aan de behandelend arts. Van hem of haar krijgt u vervolgens de uitslag.

Tot besluit

Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus belangrijk dat u op de afgesproken tijd komt. Als u een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, belt u dan even af. In die tijd kunnen wij iemand anders onderzoeken.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts of bellen met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde,

telefoon (020) 444 4200