Kijken in je darmen, hoe gaat dat?

De dokter heeft jou verteld dat je wordt opgenomen op de kinderafdeling, omdat je last hebt van je buik. De dokter wil daarom naar de binnenkant van je darmen kijken. Dit onderzoek heet een coloscopie. Colon betekent darm en scopie betekent kijken; kijken in je darmen. Zoek maar eens op de tekening naar waar je darmen zitten.

Je darmen zitten in je buik. Je hebt een dunne en een dikke darm. De dokter doet dit onderzoek met een buigzame buis die via je billen in je dikke darm schuift. Aan het einde zit een kleine camera met een lichtje en hierdoor kan de dokter je darmen goed bekijken.

Omdat dit onderzoek niet leuk is, zorgt de slaapdokter dat je tijdens het onderzoek slaapt. Dit heet narcose. De slaapdokter noemen we de anesthesist. Als het onderzoek voorbij is, zorgt de slaapdokter ook dat je weer wakker wordt. Hierdoor merk je niets van het onderzoek.

Je blijft in ieder geval twee dagen en één nacht in het ziekenhuis. Wanneer het onderzoek laat op de dag is, blijf je soms één nachtje langer. Je ouders mogen de hele tijd bij je in het ziekenhuis blijven. Eén van je ouders mag bij je blijven slapen.

Wat gebeurt er als je in het ziekenhuis bent?

Dag 1

In het ziekenhuis ga je naar de kinderafdeling. Daar staat al een bed voor je klaar, maar hier hoef je niet meteen in te gaan liggen.

De verpleegkundige gaat je temperatuur, hartslag en bloeddruk meten en je wegen op de weegschaal. Ook gaat de verpleegkundige je een aantal vragen stellen over wie je bent en hoe het met je gaat. De pedagogisch medewerkster legt je uit wat er allemaal gaat gebeuren in de tijd dat je in het ziekenhuis bent. Als jij vragen hebt, mag je die natuurlijk altijd stellen.

Voordat de dokter je buik goed kan bekijken, moeten je darmen helemaal leeg zijn. Dat betekent dat er geen poep meer in je buik mag zitten. Anders kan de dokter niet zien waarom je last hebt van je buik. Daarom mag je tussen de middag nog gewoon eten, maar daarna niet meer!

Je mag 's middags alleen nog maar helder vloeibaar drinken. Dat is drank waar je door heen kunt kijken, zoals bouillon, limonade en thee zonder suiker. Ook krijg je een speciale drank die ervoor zorgt dat je gaat poepen om je darmen leeg te maken. Deze drank heet klean-prep.

Klean-prep drinken

Na de lunch maakt de verpleegkundige de klean-prep drank voor je klaar. Vanaf dit moment, totdat je naar bed gaat, moet je proberen het grootste deel van de klean-prep op te drinken. Klean-prep ziet er uit als water. Als je het niet lekker vindt, kan de verpleegkundige er een beetje limonade of ijsblokjes in doen.

Ook kun je het met een rietje drinken, waardoor het drinken makkelijker gaat. In totaal moet je 1 tot 4 liter klean-prep drinken, dat is best wel veel. Het is net zoveel als 1 tot 3 flessen frisdrank! Hoeveel je precies moet drinken, staat in de tabel hieronder. Hoe meer je weegt, hoe meer je moet drinken.

Hoeveel klean-prep moet je drinken?

Hoeveel je weegt bepaalt hoeveel je moet drinken

Minder dan 20 kg - 1 liter

Tussen de 20 kg en 40 kg - 2 liter

Je begint met het drinken van de klean-prep. Maar als de verpleegkundige samen met je ouders denkt dat het te lastig is om de klean-prep te drinken, krijg je een maagsonde. Dit is een heel dun buigzaam buisje dat door je neus naar je maag gaat. Door dit buisje wordt de klean-prep gegeven en hoef je het niet te drinken. Als het niet lukt om de klean-prep te drinken, is dat helemaal niet erg! De pedagogisch medewerkster legt je dan alles uit over de maagsonde en hoe die wordt ingebracht.

Wat merk je van de klean-prep?

Je kunt van klean-prep een vol gevoel in je buik krijgen en je kunt er misselijk van worden. Als dit gebeurt dan mag je even stoppen met drinken totdat je je weer iets beter voelt. Als je een maagsonde hebt gekregen en je wordt misselijk, roep dan de verpleegkundige bij je. Zij zorgt ervoor dat de klean-prep langzamer wordt gegeven. Verder krijg je krampen in je buik en je moet vaak naar de WC om te poepen. Als de klean-prep goed werkt, ga je uiteindelijk water poepen en dit betekent dat je darmen schoon zijn. De verpleegkundige wil dit zien, dus als je hebt gepoept moet je de verpleegkundige roepen.

Dag 2

Op deze dag krijg je het darmonderzoek. Als je in de ochtend wakker wordt gemaakt, krijg je het laatste deel van de klean-prep. Je mag nog steeds niet eten en je mag nu ook niets meer drinken. Het is nu wachten op de slaapdokter. Omdat het wachten soms lang kan duren, kun je misschien gaan spelen in de speelkamer, maar je mag ook zelf een spelletje of boek van thuis mee nemen. Wanneer het tijd is om naar het onderzoek te gaan, ga je samen met de verpleegkundige, de pedagogisch medewerkster en met één van je ouders naar de slaapdokter.

Hoe dit precies gaat, zal de pedagogisch medewerkster je precies vertellen wanneer je in het ziekenhuis bent. Of kijk in het boekje: Emma naar het ziekenhuis. http://issuu.com/amcamsterdam/docs/emma_naar_het_ziekenhuis?e=1851637/2687198 )

emma_naar_het_ziekenhuis_webversie-01

Als het onderzoek klaar is, word je weer wakker. Wanneer je goed wakker bent, mag je weer alles eten en drinken. Als dit goed gaat, mag je aan het einde van de dag naar huis.

Heb je vragen?

Heb je nog vragen? Schrijf ze dan op en neem het papiertje met je vragen mee naar het ziekenhuis. De verpleegkundige of pedagogisch medewerkster geeft je dan antwoord. Ook kun je contact opnemen met de Emma Infotheek als je bijvoorbeeld een spreekbeurt wilt houden over je darmen of over het kinderziekenhuis. www.amsterdamumc.nl/nl/ekz/emma-infotheek.htm

Email: emmainfotheek@amc.nl

Je kunt ook nog het boekje lezen: Emma naar het ziekenhuis. Vraag of je ouders ernaar willen vragen op de afdeling.

Voor ouders

Blijf tijdens de opname zo rustig mogelijk. Dat maakt uw kind ook rustiger. Richt uw aandacht op uw kind. Zorg dat uw kind er ook bij betrokken blijft als u met de arts of verpleegkundige praat. Zo geeft u uw kind de aandacht die het nodig heeft. Een goede voorbereiding zorgt voor minder spanning en onverwachte situaties. Toch kan uw kind zich anders gedragen dan u verwacht of gewend bent. Uw kind kan stil worden, of juist druk, of huilerig. Thuis of tijdens de opname. Geef hier aandacht aan en maak het bespreekbaar. Uw kind voelt zich daardoor gesteund en begrepen. U moet in het ziekenhuis toezien hoe anderen voor uw kind zorgen, terwijl u dat gewend bent zelf te doen. Dat zal niet altijd gemakkelijk te zijn.

Website

www.emmakids.nl

Dit is de kinderwebsite van Amsterdam UMC/EmmaKinderziekenhuis

www.amsterdamumc.nl zie ouder&kind

Illustraties: Roger Klaassen