Deze tekst informeert u over het botdichtheidsonderzoek of de Dexa-scan. U leest waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd, hoe het verloopt en wat van belang is om te weten.

Waarom een botdichtheidsonderzoek?

Het kan van belang zijn om de hoeveelheid kalk in het bot te meten. De normale hoeveelheid kan afwijken door medicijngebruik of erfelijke factoren. Met een zogenaamde Dexa-scan kan de hoeveelheid kalk in uw botten gemeten worden. De gemeten hoeveelheid wordt vergeleken met waarden die horen bij uw leeftijd en geslacht.

Zijn er voorbereidingen nodig voor dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Met behulp van een camera worden foto’s (scans) gemaakt van de onderrug en van de linker of rechter heup. Het maken van deze foto’s duurt enkele minuten. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s stil ligt. Metalen voorwerpen kunnen de metingen verstoren. Daarom kunnen wij u vragen kleding met ritsen, gespen, knopen en beugel bh uit te trekken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal 20 minuten.

Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?

Nadat de scan gemaakt is en voordat u de afdeling kan verlaten, wordt de kwaliteit en volledigheid van het onderzoek beoordeeld. Op een later tijdstip bekijkt een arts (radioloog) het onderzoek nauwkeurig. Deze arts maakt daarna een verslag voor uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van uw behandelend arts.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Voor zover bekend zijn er geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden.

Zwangerschap

Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voor het onderzoek begint. Als het voor u niet absoluut noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling.

Geeft u borstvoeding?

Dit onderzoek heeft geen invloed op uw borstvoeding. U kunt uw baby gewoon borstvoeding blijven geven.

Wat moet u meenemen?

Als u van uw arts een aanvraagformulier gekregen heeft, moet u dit meenemen. Verder neemt u uw Amsterdam UMC-patiëntenpas en uw verzekeringspapieren mee.

Heeft u nog geen Amsterdam UMC-patiëntenpas? Dan moet u dit voor het onderzoek laten maken. U kunt hiervoor terecht bij de Patiëntenregistratie op de begane grond van het Polikliniekgebouw A.

Belangrijk: kom op tijd!

Het is van belang dat u op tijd aanwezig bent. Kunt u niet op het gesproken tijdstip aanwezig zijn? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt die gerust stellen als u op de afdeling komt voordat wij aan het onderzoek beginnen.

Heeft u vragen over de voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld over het gebruik van medicijnen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur op tel. 020-56 65765.

U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw behandelend arts.