U heeft gehoord dat u een oogoperatie zult ondergaan

De glaucoomoperatie die bij u wordt verricht, gebeurt in dagbehandeling. Dat wil zeggen dat u voor de operatie niet wordt opgenomen, maar dezelfde dag weer naar huis gaat. De operatie vindt plaats in de operatiekamer van depoliklinische zorgeenheid Oogheelkunde. De hele procedure neemt ongeveer anderhalf à twee uur in beslag.

Voorbereiding thuis

Het is belangrijk dat u zich voor de operatie goed doucht en uw haren wast. Gebruik geen make-up, nagellak of gezichtscrème. U kunt thuis gewoon ontbijten/lunchen (u hoeft dus niet nuchter te zijn). Verder is het belangrijk dat u makkelijke kleding draagt, dat wil zeggen geen truien met een col of kledingstukken die strak over uw hoofd gaan.

Sieraden kunt u beter thuis laten, deze moeten af tijdens de operatie. Indien u oogdrukver-lagende druppels gebruikt, druppel deze dan gewoon volgens schema. Neem ook eventueel medicijnen die u gebruikt volgens voorschrift in. Plastabletten kunt u beter na de operatie innemen. Over het gebruik van bloedverdunnende medicijnen dient u te overleggen met de oogarts.

Dag van de operatie

U meldt zich bij de poliklinische zorgeenheid Oogheelkunde, tweede etage, receptie R. De verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en neemt u mee naar de voorbereidingsruimte. U krijgt een operatiejas aan, muts op en sloffen over uw sokken. Uw broek/T-shirt kunt u aanhouden. De verpleegkundige druppelt vervolgens uw te opereren oog met voorverdovende, ontsmettende en eventueel pupil- vernauwende druppels. Daarna wordt u naar de operatie- kamer gebracht. Daar krijgt u een verdovende injectie.

Operatie

Tijdens de operatie wordt uw gezicht afgedekt met een doek, hieronder wordt zuurstof aangeblazen. U hoort omgevingsgeluiden en voelt dat de oogarts bezig is. U voelt geen pijn. De operatie zelf duurt ongeveer een uur. Na de operatie wordt het oog afgedekt met een verband en een plastic dop, dit blijft zitten tot de volgende ochtend. Voor informatie over de operatie zelf zie de folders Trabeculectomie Om uw oogdruk te verlagen of Glaucoom-drainage implantatie

Na de operatie

Na de operatie wordt u teruggebracht naar de voorbereidingsruimte. U kunt zich weer omkleden. In de regel gaat u binnen een half uur snel weer naar huis. U mag zelf, direct na de operatie, niet autorijden. Het is daarom verstandig u te laten begeleiden, ook als u per taxi of met het openbaar vervoer reist.

Controle

U krijgt een afspraak mee voor de volgende dag en meestal ook voor de volgende week. Wanneer u op vrijdag geopereerd bent gaat u de dag na de operatie voor controle naar afdeling 1C in het ziekenhuis. Houdt u er rekening mee dat u de eerste tijd na de operatie regelmatig voor controle moet komen.

Weer thuis

U start thuis na de eerste controle met oogdruppels, u krijgt hiervoor een recept en een schema mee na de operatie. De eerdere oogdrukverlagende oogdruppels komen meestal te vervallen (niet als u een zogenaamde glaucoom-drainage implantatie heeft ondergaan).

Het niet geopereerde oog blijft u druppelen zoals u dat gewend bent. De eerste maand na de operatie kunt u het beste rustig aan doen. Bestuur daarom geen auto, motor of bromfiets. Ook sporten inclusief zwemmen is niet toegestaan. Til geen zware voorwerpen. Om het oog te beschermen tegen stoten plakt u ’s nachts en tijdens het douchen de eerste maand een oogdop voor het geopereerde oog. Overdag kunt u het beste een (zonne)bril dragen.

Wrijf nooit in uw geopereerde oog

De eerste week na de operatie is make-up niet toegestaan.

Bij klachten

Mocht u klachten krijgen, zoals toenemend wazig zien, meer roodheid of pijn van het geopereerde oog, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Contactgegevens polikliniek Oogheelkunde

Locatie

Telefoon (tijdens kantooruren)

Telefoon (buiten kantooruren)

E-mailadres

VUmc

Receptie R,
2de verdieping

020 444 1170

020 444 4444

oogheelkunde@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

AMC

Receptie A2,
2de verdieping

020 566 3100

020 566 9111

idem

Operatieplanning Amsterdam UMC

020 444 1170

n.v.t

oogoperatie@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

www.vumc.nl/oogheelkunde