Wat is telemetrie? Telemetrie is een manier om uw hartritme continu te observeren en te bewaken. Dit gebeurt door middel van een zender die u met zich mee draagt. Deze zender werkt op batterijen.

Hoe werkt telemetrie?

Uw hart is een spier die geactiveerd wordt door middel van een elektrische prikkel. Deze prikkel ontstaat in het hart en zorgt voor activatie van het hart. De telemetriezender doet niets anders dan deze prikkel waarnemen en zet deze vervolgens om in een signaal. Dit signaal wordt weergegeven op een monitor.

Waar staat de monitor?

De monitor staat op de verpleegeenheid én op de hartbewaking. Daar werken gespecialiseerde verpleegkundigen die in staat zijn hartritmes te beoordelen. Zij houden uw hartritme op de monitor in de gaten.

Hoe ver is het bereik?

Het signaal kan opgevangen worden op de vijfde etage en in de oefenzaal van VUmc.

Telemetrie 1 en telemetrie 2

De verpleegkundigen en artsen op de afdeling cardiologie zullen spreken over telemetrie 1 of telemetrie 2. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillen in het beleid. Uw verpleegkundige en uw behandelend arts is altijd op de hoogte welk telemetriebeleid bij u van toepassing is.

Telemetrie 1

Wanneer uw arts telemetrie 1 afspreekt, betekent dit dat uw hartritme te allen tijde zichtbaar moet zijn voor uw arts of verpleegkundige.Wat houdt dit praktisch in voor u?

  • U mag niet douchen, verzorgen in de badkamer kan wel.
  • U mag zich alleen verplaatsen op afdeling 5B.
  • Wanneer u naar een onderzoek moet, gaat er altijd een arts en een verpleegkundige met u mee. Tevens wordt u aangesloten aan een draagbare monitor, zodat uw hartritme in beeld blijft.

Telemetrie 2

Wanneer uw arts telemetrie 2 afspreekt, betekent dit dat uw hartritme regelmatig bekeken wordt door uw arts of verpleegkundige, maar niet te allen tijde zichtbaar hoeft te zijn. Wat houdt dit praktisch in voor u?

  • U mag, in overleg met uw verpleegkundige, douchen.
  • U mag zich over de gehele vijfde etage verplaatsen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw behandelend arts of op uw verpleegeenheid,

telefoon: 5B (020) 444 2250, 5D (020) 444 3955.