Wat is een echocardiogram?

Een echocardiogram wordt gedaan door een echocardiografist. Met een echo-apparaat wordt geluid door de borst naar het hart gestuurd. Dit geluid is zo hoog dat mensen het niet kunnen horen. Het geluid wordt in het lichaam teruggekaatst. Hierna wordt het geluid door het echo-apparaat opgevangen. Verschillen in de terugkaatsing geven een beeld van het hart. Dit is te zien op een beeldscherm. Zo kunnen er afwijkingen aan de grootte, de vorm, de bewegingen en de kleppen van het hart te zien zijn.

Wat moet u doen voor het onderzoek?

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden voor het onderzoek.

Hoe gaat het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot bovenlichaam op uw linkerzijde op een bed. Er wordt een infuusnaald in een bloedvat in uw arm geplaatst. De echografist doet wat gel op uw borst. Daarna wordt het echoapparaat op verschillende plaatsen tegen de borst gehouden. Zodat het hart vanuit verschillende hoeken bekeken kan worden. Tijdens het onderzoek krijgt u via het infuus contrast vloeistof ingespoten.

Verschillende soorten contrast?

Afhankelijk van de vraagstelling wordt er of een zoutoplossing gemengd met uw eigen bloed ingespoten, of een medicijn met minuscule luchtbelletjes. De zoutoplossing gemengd met uw eigen bloed wordt gebruikt om te kijken of er mogelijk een gaatje zit tussen de linker en de rechter boezem. Het medicijn met miniscule luchtbelletjes wordt gebruikt om te kijken of er mogelijk een bloedstolsel in het hart zit, en om te kunnen zien hoe goed het hart knijpt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Wat zijn de risico’s?

Het contrastmiddel dat gebruikt wordt is niet schadelijk. In zeldzame gevallen kunnen bijwerkingen optreden. Vraag aan uw arts welke bijwerkingen dit precies zijn.

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek?

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts, niet van de echocardiografist. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Hartcentrum

Amsterdam UMC heeft één hartcentrum; onze artsen en verpleegkundigen werken op twee locaties: AMC en VUmc. Afhankelijk van de diagnose en behandeling wordt u geholpen op locatie AMC of locatie VUmc. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw zorgverlener.

Website www.amsterdamumc.nl/hartcentrum

Aantekeningen