logo tbv foldersjabloon, ter vervanging van AMC logo in oude sjabloon

Na het overlijden van uw naaste

Inleiding

Met deze folder proberen wij u op weg te helpen na het overlijden van uw naaste. U vindt informatie over tal van zaken die de eerste tijd van belang zijn. De volgende onderwerpen komen onder andere aan de orde:

  • Kort na het overlijden
  • Begrafenisondernemer
  • Het regelen van de uitvaart
  • Tips voor de rouwverwerking na de uitvaart
  • Internetsites

Kort na het overlijden

Als er door de arts is vastgesteld dat uw naaste is overleden, komen er onmiddellijk allerlei zaken op u af. Nadat de arts een verklaring van overlijden heeft gegeven gaat de arts vragen aan u stellen over obductie[1], orgaan- en weefseldonatie[2]. Voor u als nabestaande is het overlijden van uw naaste zeer verdrietig. Wij begrijpen dat het moeilijk is om op dit moment na te denken over deze vragen, maar de arts is wettelijk verplicht om deze onderwerpen met u te bespreken.

Na dit gesprek is er ruime tijd om afscheid te nemen. De verpleging gaat uw naaste verzorgen. Als u hierbij aanwezig wilt zijn of mee wilt helpen, dan is dit mogelijk. Tijdens de verzorging zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de geloofsovertuiging van de overledene. Via de verpleging kunt u een geestelijk verzorger inschakelen voor ondersteuning, een gebed of zegening. Wanneer er afscheid is genomen, wordt uw naaste naar het mortuarium[3] van het ziekenhuis gebracht.

Begrafenisondernemer

Voor het regelen van de uitvaart moet de nabestaande contact opnemen met een begrafenisondernemer. Het kan zijn dat u zich moet aanmelden bij een begrafenisondernemer die bij de eventuele uitvaartverzekering van uw naaste is aangesloten. De begrafenisondernemer regelt alle zaken die nodig zijn voor de uitvaart en spreekt met u uw wensen door.

Het regelen van de uitvaart

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw naaste te begraven of te cremeren, bijvoorbeeld volgens de gebruiken van uw geloofs- of levensovertuiging.

Het vervoer naar de begraaf- of crematieplaats regelt de begrafenisondernemer. Voor speciaal vervoer is in sommige gemeenten een ontheffing noodzakelijk. Ook bij de keuze van de grafsteen of -plaat is veel mogelijk naar eigen wensen en ideeën. De mogelijkheden kunt u bespreken met uw begrafenisondernemer. Is uw naaste niet verzekerd, dan moet u de kosten van de uitvaart zelf betalen. Als u financieel niet in staat bent de begrafenis te betalen, dan kan de dienst Werk en Inkomen een eenvoudige begrafenis vergoeden.

Tips voor de rouwverwerking na de uitvaart

Als uw naaste is overleden op een afdeling in het AMC krijgt u van de verpleging een contactformulier. Mocht u behoefte hebben om de doorgemaakte gebeurtenis te bespreken, dan kunt u dat op dit formulier aangeven en opsturen met de retourenvelop. Daarna zal er met u telefonisch contact opgenomen worden om vragen te inventariseren en om een afspraak voor een nagesprek te maken. Zet uw vragen op papier en daarbij later ook de antwoorden. Heeft u na het nagesprek toch nog vragen of heeft u een onbevredigd gevoel, neem dan contact op met de arts met wie u het nagesprek heeft gehad. Ook

Kunt boeken lezen over het rouwproces. In het begin heeft u hier misschien nog geen behoefte aan, maar na verloop van tijd kan dit herkenning geven en daarmee steun. Vooral wanneer in de directe omgeving het leven weer ‘gewoon’ lijkt door te gaan. Ook op internet zijn er verschillende websites te vinden die hulp kunnen bieden bij de rouwverwerking.

Als u niet verder komt in het rouwproces en het gevoel heeft meer hulp nodig te hebben, schakel dan uw huisarts in. Hij of zij zal u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog.

Internetsites

Amsterdam UMC, locatie AMC

Hartcentrum / Patiëntenvoorlichting

  1. Obductie: onderzoek van het lichaam na overlijden met als doel de doodsoorzaak vast te stellen en om ziekteprocessen te onderzoeken.

  2. Orgaan- en weefseldonatie: het ter beschikking stellen van gezonde organen en weefsels van een overledene voor transplantatie.

  3. Mortuarium: er zijn kosten verbonden aan een aantal diensten van mortuarium, bij vragen en/of tarievenlijst kunt u terecht bij de verpleegkundige. Als minimum geldt het mortuariumtarief overledenen: € 100,-