Voedselallergieën door kruisreacties met planten, huisstofmijt of latex. Sommige mensen ervaren ook last door bepaalde voedingsmiddelen. Zij hebben last van jeuk in de mond, de oren, dikke lippen, benauwdheden en/of maag-/darmklachten na het eten van fruit, groente of andere voedingsmiddelen. Dit wordt ook kruisreactie tussen pollen en voedsel genoemd.

Onderstaand vind u een overzicht over vaak voorkomende kruisreacties tussen planten-pollen, huisstofmijt, latex en voedingsmiddelen. Het wil niet zeggen dat bij u alle voedingsmiddelen uit onderstaande tabel last geven. Ook geeft met name rauw fruit (zoals appel of peer) klachten. Na verhitting (zoals in appelmoes, appelstroop, appeltaart, jam etc.) kunnen deze fruitsoorten meestal zonder klachten gegeten worden. Dit geld niet voor al het voedsel. In het bijzonder blijven noten en pinda ondanks verhitting klachten geven. Ook dienen patiënten met ernstige reacties zoals benauwdheid door dicht gaan zitten van de keel, algehele klachten of zelfs shock extra op te letten.

Bomen

Grassen

Bijvoet

Huisstofmijt

Latex

Aardappel

Aardbei

Abrikoos

Amandel

Ananas

Anijs

Appel

Aubergine

Avocado

Banaan

Boon

Braam

Boekweit

Cashewnoot

Dadel

Dille

Erwt

Framboos

Garnaal

Gerst

Gierst

Hazelnoot

Haver

Hop

Inktvis

Karwij

Kastanje

Kerrie

Kers

Kervel

Kiwi

Kokosnoot

Komijn

Koriander

Krab

Kreeft

Kummel

Lavas

Linze

Lupine

Lychee

Mango

Mais

Meloen

Mossel

Muskaatnoot

Nectarine

Oester

Olijf

Paprika

Papaya

Passievrucht

Peer

Perzik

Peper

Peterselie

Pinda

Pistachenoot

Pruim

Rijst

Rogge

Selderij

Sinaasappel

Sla

Soja

Tarwe

Tomaat

Venkel

Vijg

Walnoot

Weekdieren

Wijngaardslak

Witlof

Wortel

Wulk

Zoethout

Zonnebloempitten