Er is bij u sprake van het para-bijvoet-syndroom. Dit houdt in dat u naast u “hooikoorts” klachten van de pollen van de bijvoet (bloeiperiode augustus), ook last kan hebben van jeuk in de mond, de oren, dikke lippen, gastro-intestinale, peri anale jeuk en/of benauwdheden na het eten van groenten, of kruiden uit de Umbelliferae familie (schermbloemigen). Dit noemen we een kruisreactie.

Het wil niet zeggen dat alle groenten/kruiden soorten uit deze familie last geven. Met name rauwe exemplaren geven last. Bij verhitting, bewerking of koken zijn de klachten vaak verdwenen.

Naast de Umbelliferae familie, kunnen ook composieten zoals met name sla, andijvie, witlof, schorseneren, zonnebloem en kamille problemen geven. Daarnaast zijn ook reacties tussen bijvoet en paprika en bijvoet en honing mogelijk.

Meestal heeft u zelf al gemerkt waar u wel of niet tegen kunt. Wij adviseren de voedingsbestanddelen waar u niet tegen kunt te vermijden.

Wat valt onder de familie van de Umbelliferae:

  • Anijs
  • Dille
  • Karwij
  • Kervel
  • Komijn
  • Koriander
  • Peterselie
  • Selderij (knol, blad en bleek)
  • Venkel
  • Wortel
  • Kummel
  • Lavas (‘Maggie-plant’)