Er is bij u sprake van het “para-berk syndroom”. Dit houdt in dat u naast klachten van hooikoorts door de pollen van in het voorjaar bloeiende bomen zoals berk, hazelaar en els (bloeiperiode circa januari tot mei), ook last kan hebben van jeuk in de mond, de oren, dikke lippen en/of benauwdheden na het eten van fruit uit de rosacea familie (steenvruchten).

Dit wordt ook een kruisreactie genoemd. Het wil niet zeggen dat alle fruitsoorten uit deze familie last geven. Het meest worden appel en peer genoemd. Het gaat met name om rauw fruit. Bewerkt fruit zoals in bijv appelmoes, appelstroop, appeltaart, jam etc geven meestal geen problemen. Dit komt omdat het fruit verhit is geweest en daardoor niet meer in staat is voor een allergische reactie te zorgen (het allergeen is bij verhitting kapot gegaan).

Naast de rosacea familie, kunnen ook noten zoals met name hazelnoot, walnoot en amandel problemen geven, soms met heel ernstige reacties als forse benauwdheden door dicht gaan zitten van de keel en zelfs shock. Bij noten helpt verhitting niet om een allergeen kapot te maken. Noten kunnen in staat zijn na verhitting een allergische reactie te veroorzaken.

Tot slot worden ook reacties vermeld tussen berk en wortel, selderij, sinaasappel, kiwi, aardappel en tomaat. Meestal heeft u zelf al gemerkt waar u wel of niet tegen kunt. Wij adviseren de voedingsbestanddelen waar u niet tegen kunt te vermijden.

  • Aardbei
  • Aardappel
  • Abrikoos
  • Amandel
  • Appel
  • Braam
  • Framboos
  • Hazelnoot
  • Kers
  • Kastanje
  • Kiwi
  • Kokosnoot
  • Mango
  • Meloen
  • Mispel
  • Morel
  • Muskaatnoot
  • Nectarine
  • Peer (ook kweepeer)
  • Perzik
  • Pistachenoot
  • Pruim
  • Pimpernel
  • Rozenbottel
  • Selderij
  • Sinaasappel
  • Tomaat
  • Walnoot
  • Wortel