In deze folder staat nadere informatie over de voorbereiding, het uitvoeren en mogelijke risico’s van de provocatietest. Lees de folder goed door en neem deze mee op de dag van de provocatietest.

Vragen?

Stuur een bericht via “Mijn Dossier Amsterdam UMC” app.

Bij spoed Kunt u bellen naar (020) 566 7792 (ma-vr 08.30 -16.15 uur).

Uw arts van de polikliniek inwendige geneeskunde allergologie heeft in overleg met u een afspraak gepland voor een provocatietest. Op onze polikliniek verrichten wij provocatietesten bij patiënten om een allergie voor specifieke medicijnen aan te tonen of juist uit te sluiten.

De provocatietest gebeurt in de zogenaamde provocatieruimte op de poliklinische afdeling dermatologie-allergologie. De testen worden als een dagbehandeling verricht. Dit betekent dat u in principe voor het uitvoeren van deze test niet een nacht in het ziekenhuis hoeft te blijven.

Gezien de duur van het onderzoek adviseren wij u om uw eigen lunch, indien gewenst tussendoortjes en iets voor uw persoonlijke ontspanning mee te nemen.

Voorbereiding

Bepaalde medicijnen kunnen de uitslag van de provocatietest beïnvloeden en dienen

daarom van tevoren gestaakt te worden, zoals antihistaminica, prednison en eventueel beta-blokkers. Uw behandelend arts bespreekt met u of bij u een van uw medicijnen gestopt moet worden. Overleg zo nodig met de arts die deze medicatie heeft voorgeschreven of stoppen mogelijk is.

Als u onder behandeling bent voor hart- en vaatziekten of voor longziekten verzoeken wij u dit altijd te vermelden.

Ter beoordeling van uw algemene gezondheidstoestand wordt aan het begin van het

onderzoek eerst een aantal metingen verricht, zoals het meten van de bloeddruk, polsfrequentie, saturatie van uw bloed en uw vermogen om krachtig te kunnen ademen.

Uitvoering

Afhankelijk van uw specifieke klachten en het te testen medicijn vindt de provocatietest in één of meerdere stappen plaats. Na elke stap wordt nagegaan of u klachten heeft ontwikkeld. U wordt verzocht om direct aan te geven wanneer u zich niet lekker voelt. Afhankelijk van de door u ervaren klachten, worden eventueel aanvullende metingen verricht zoals voor het opstarten van het onderzoek.

Tijdens het onderzoek blijft u wegens veiligheidsoverwegingen in de onderzoeksruimte.

Een van de medewerkers van de afdeling is continu aanwezig. Na de laatste gift blijft u in principe nog een uur en op indicatie langer op de afdeling ter beoordeling van mogelijkerwijs later optredende klachten.

In het zeldzame geval dat een ernstige reactie optreedt, kan een ziekenhuisopname toch noodzakelijk zijn.

Wat zijn de risico’s van het onderzoek?

Tijdens het onderzoek treedt er mogelijk een allergische reactie op. Meestal is deze mild (bijvoorbeeld jeukende huiduitslag) en verdwijnt vanzelf of is snel te behandelen met bijvoorbeeld een anti-allergietablet.

Er bestaat een zeer kleine kans op een uitgebreidere allergische reactie, zoals

oedeem (zwelling in de keel), astma aanval (ademhalingsproblemen) of een

anafylactische shock. Deze kans is zeer klein, omdat het onderzoek voorzichtig en

gecontroleerd verricht wordt.

U wordt in een speciale ruimte getest, waar steeds een medewerker van de afdeling

aanwezig is. Bovendien is de afdeling ingericht op een goede en snelle behandeling bij

ongewenste reacties.